LCHF dijeta ima nizak udio ugljikohidrata, visok udio masti i umjeren udio bjelančevina. Ova metoda prehrane ponekad se naziva "Banting dijeta" ili jednostavno "Banting" prema Williamu Bantingu, Britancu koji ju je popularizirao nakon što je izgubio veliku količinu težine, piše Healthline.

Plan prehrane naglašava cjelovitu, neprerađenu hranu poput ribe, jaja, povrća s niskim udjelom ugljikohidrata i orašastih plodova, a ne uključuje visoko prerađene namirnice. Dodani šećer i hrana bogata škrobom poput kruha, tjestenine, krumpira i riže su ograničeni.

Dnevne preporuke za ugljikohidrate na ovoj dijeti su od ispod 20 grama do 100 grama. Međutim, čak i oni koji konzumiraju više od 100 grama ugljikohidrata dnevno mogu slijediti dijetu i biti inspirirani njezinim načelima, jer se može prilagoditi individualnim potrebama. Budući da je LCHF dijeta prilagodljiva, puno ju je lakše slijediti nego planove s više pravila poput ketogene ili Atkinsove dijete.

LCHF dijeta pomaže u gubitku kilograma

Niz studija pokazalo je da su dijete s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti učinkovit način za poticanje mršavljenja. Jedno je istraživanje pokazalo da su pretile odrasle osobe koje su 16 tjedana imale dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i više masnoća izgubile više tjelesne masnoće, osobito u području trbuha, u usporedbi s onima koji su slijedili dijetu s niskim udjelom masnoća.

LCHF dijeta ne samo da pospješuje kratkoročni gubitak masnoće, već i pomaže u trajnom održavanju težine.

Hrana koju treba izbjegavati

Prilikom LCHF dijete važno je smanjiti unos hrane bogate ugljikohidratima, kao što su:

  • Žitarice i škrob: kruh, pekarski proizvodi, riža, tjestenina, žitarice itd.
  • Slatki napici: sok, slatki čaj, smoothieji, čokoladno mlijeko, itd.
  • Zaslađivači: šećer, med, agava, javorov sirup itd.
  • Škrobno povrće: krumpir, slatki krumpir, tikva, cikla, grašak itd.
  • Voće: voće treba ograničiti, ali se preporučuje konzumiranje malih porcija bobičastog voća.
  • Alkoholna pića: pivo, slatki miješani kokteli i vino bogati su ugljikohidratima.
  • Nemasne i dijetalne namirnice: namirnice označene kao "dijetne", "niskomasne" ili "lagane" često imaju visok sadržaj kalorija.
  • Jako prerađena hrana: potiče se ograničavanje pakirane hrane i povećanje cjelovite, neprerađene hrane.

*Prije prakticiranja novoga plana prehrane, potrebno je konzultirati se sa stručnjakom.