Svaki vrt izgleda ljepše kada je obogaćen pravim biljkama koje unose mir i i ravnotežu, a posebno je korisno kada nude i određene prednosti. Ako nemate puno slobodnog vremena za održavanje i uzgoj, ove biljke idealne su za početnike jer ne zahtijevaju puno brige, a pružaju mnoge koristi kako u kulinarskom, tako i u zdravstvenom smislu.

Evo o kojih je 5 biljaka riječ.

1. Bosiljak

Bosiljak je jedan od najjednostavnijih začinskih biljaka za uzgoj, a koristi se široko u kulinarstvu. Osim što poboljšava okus mnogih jela, bogat je vitaminom K i antioksidansima. Također, ima svojstva koja pomažu u odbijanju komaraca i muha, što ga čini pomoćnikom uživanja u vrtnim radostima tijekom toplijeg doba godine. Bosiljak zahtijeva sunčano mjesto i redovno zalijevanje, a može se uzgajati i u teglama, što ga čini pogodnim i za manje prostore.

bosiljak
Magda Ehlers / Pexels 

2. Ružmarin

Ružmarin je višegodišnja biljka koja je jednostavna za održavanje i ima mnoge prednosti. Osim što je popularan začin u mnogim jelima, poznat je po svojim ljekovitim svojstvima, poput poboljšanja pamćenja i smanjenja stresa. 

ružmarin
Karolina Grabowska / Pexels 

3. Lavanda

Lavanda je prekrasna biljka s mirisnim ljubičastim cvjetovima koja ne samo da ukrašava vrt, već ima i mnoge praktične koristi. Njena eterična ulja koriste se za opuštanje i smanjenje stresa, a biljka sama po sebi odbija moljce i komarce. Lavanda zahtijeva sunčano mjesto i dobro drenirano tlo, a otporna je na sušu.

lavanda
Palo Cech / Pexels 

4. Peršin

Peršin je dvogodišnja biljka koja je vrlo jednostavna za uzgoj i široko se koristi u kuhinji. Bogat je vitaminima A, C i K, te željezom. Peršin također ima svojstva koja pomažu u detoksikaciji organizma. Za uspješan uzgoj peršina potrebno je osigurati dovoljno svjetla, redovno zalijevanje i vlažno tlo.

peršin
Suzy Hazelwood / Pexels 

5. Metvica

Metvica je višegodišnja biljka koja brzo raste i vrlo je jednostavna za održavanje. Njeni listovi koriste se za pripremu čajeva, koktela i deserata, a također ima i ljekovita svojstva poput smirivanja želuca. Metvica je vrlo invazivna, pa je najbolje saditi je u posudama ili ograničenim prostorima. Potrebna joj je polusjena ili sunčano mjesto i redovito zalijevanje.

metvica
Karolina Grabowska / Pexels