Najkorisnija vrsta iz Indije
Doista ne znam je li to zbog još ono malo talijanske krvi što mi kola tijelom, ali začini koje susrećem u talijanskim receptima uvijek posebno zaokupe moju pažnju. Osobito mjesto među njima ima bosiljak.
Iako je većina nas upoznala bosiljak kroz talijanske recepte, to je biljka koja nam zapravo dolazi iz tropa, a zdravstveno najkorisnija vrsta iz Indije. No to ne bi trebalo obeshrabriti sve one koji vole male, ali intrigantne začine jer bosiljak je lagan za uzgoj te je jedna od onih skromnih biljaka koja će se zadovoljiti i mjestom na prozoru, ali će rado obogatiti i gredicu u vrtu. Nevolja je jedino u tome što jako brzo nestaje s mog prozora jer ga vrlo rado upotrebljavam za niz recepata, no i tome se može doskočiti imate li poveću posudu za cvijeće ili malo dvorišta.
Sveti bosiljak ili tulsi
Naime, jedna me prijateljica poučila da je izuzetno blagotvorno za bosiljak da ga se presadi u veću posudu i za tople sezone ostavi vani. Tada od sramežljive biljčice vrlo brzo izraste grm pa ne morate tako pažljivo brojati listiće koje stavljate u jela.
Osim karakterističnog okusa koji je poznat diljem svijeta u talijanskim, indijskim i tajlandskim jelima, bosiljak je nutricionistički priznat i kao izvrstan izvor vitamina K te kao dobar izvor željeza, kalcija i vitamina A, mangana, magnezija, kalija i vitamina C kao i vlakana.
Iako su sve vrste bosiljka poznate po ljekovitosti, najljekovitiji je sveti bosiljak, odnosno tulsi. Razlikuje se po karakterističnoj ljubičastoj nijansi listova. Suvremena znanstvena istraživanja dokazala su da upotrebom svetog bosiljka u prehrani poboljšavamo opće stanje organizma, ali i uma.
Sveti bosiljak osim toga ima blagi utjecaj na teksturu krvi, uravnotežuje razinu kolesterola, štiti srce i krvne žile, uravnotežuje razinu šećera u krvi te štiti od stranih toksina u krvi (poput industrijskih kemikalija).
Oni koji se brinu o izgledu zacijelo će cijeniti bosiljak i zato što neutralizira biokemijske elemente koji pridonose preuranjenom starenju, ali i razvoju karcinoma i degenerativnih bolesti.
Ljekovita svojstva
Poznato je da tulsi olakšava probavu kao i to da poboljšava apsorpciju nutrijenata iz namirnica i drugih biljaka, poboljšava funkciju jetre, a samim tim i detoksikaciju organizma, smanjuje opasne i bolne upale (kao u slučajevima artritisa, karcinoma ili degenerativnih neuroloških poremećaja), a djeluje i antibakterijski, antiviralno i antifugalno te ga tako možemo koristiti, kako oralno, tako i aplikacijom na lokalizirane infekcije.
Sveti bosiljak potpomaže i funkcije pluća i bronhija te može značajno olakšati simptome astme i alergijskih reakcija, a štiti i od posljedica štetnog zračenja sunca, TV-a, računala, rendgena, terapije zračenjem i slično. Uz sve to, u vremenu kada se od svakoga od nas traži da se napregne još samo malo više, tulsi je taj koji će nam pružiti dodatnu izdržljivost.
No, uz sve te krasote, najljepše je kada ga znamo upotrijebiti tako da uživamo u njemu. Iako se bosiljak može nabaviti i u sušenom obliku, ipak najviše svojih prekrasnih svojstava, ali i bogatstvo arome, daje svjež.
Zelena limunada
1 limun
6 - 10 listića svježeg bosiljka
1 l vode
U blenderu dobro izmiješati sve sastojke. Ako želimo, možemo procijediti napitak ili ga poslužiti s komadićima.
Čaj od bosiljka
1-2 žlice nasjeckanih listića bosiljka preliti s 250 ml vrele vode i ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Ovaj čaj se preporuča piti kod poteškoća s crijevnim kolikama, ulceroznim stanjima želuca, u slučaju anoreksije, urinarnih infekcija ili dijareje.
Koncentriranija infuzija može se pripremiti tako da smanjimo količinu vode na 100 ml, a možemo je koristiti kao vodicu za tretiranje afti u ustima ili kod upala usne šupljine.
Tinktura od bosiljka
20 g sitno nasjeckanih stabljika bosiljka se ostavi 15 dana u 100 ml 70% alkohola. Nakon procesa mirovanja, tinktura se procijedi i čuva u dobro zatvorenoj staklenoj bočici. Može se koristiti kao oblog za osip, za dezinfekciju rana ili kod uboda kukaca.
Tajlandska hladna juha
1 l kokosova mlijeka
10 listića bosiljka narezanog na tanke rezance
sok pola limuna
malo limunove korice
1/2 žličice tahini paste
1/2 žličice ljutih papričica, nasjeckanih na sitno
1 tikvica narezana na tanke rezance
U blender staviti kokosovo mlijeko, tahini pastu, sok limuna i limunovu koricu. Sve dobro promiješati. Dodati u vrč blendera bosiljak i ljute papričice i kratko promiješati. Uliti u zdjelice te dodati rezance od tikvica.