„Takav učinak propolis ima zahvaljujući flavonima, flavononima, fenolnoj i kumarinskoj kiselini te brojnim drugim spojevima koje sadrži. Pojedine fenolne tvari iz propolisa onemogućuju razmnožavanje Helicobacter pylori, bakterije koja uzrokuje čir na želucu i dvanaesniku, a iz propolisa su izolirane i neke tvari koje sprečavaju nastanak i širenje stanica raka“, kaže dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskoga apiterapijskog društva.

Pritom ističe da svakodnevnom uporabom 40-postotne alkoholne otopine propolisa – u prosjeku tri puta po 5 - 8 kapi dnevno – možemo odlično ojačati imunitet i cjelokupno zdravlje.

Alkoholnu otopinu propolisa možete i sami pripremiti tako da u 100 grama sirovoga propolisa dodate 1 decilitar 70-postotnog alkohola (za prehrambenu namjenu, može se nabaviti u ljekarnama). Ostavite ovu mješavinu na tamnome mjestu da se otapa 4 - 6 tjedana u staklenoj bočici, uz svakodnevno protresanje (pritom ne zaboravite da propolis, kao i sve ostale pčelinje proizvode, uvijek treba zaštititi od direktne sunčeve svjetlosti). Nakon toga procijedite alkoholni ekstrakt kroz filtar ili gazu i koristite ga svaki dan.

Ako u organizmu već postoji neka upala, tada se preporučuje 3 - 5 puta dnevno uzimati veće doze propolisa, ovisno o vrsti i intenzitetu upale. Stoga je najbolje savjetovati se s apiterapeutom, koji vam može pomoći i u odabiru kvalitetnog propolisa ako sami pripremate alkoholnu otopinu.

Možete načiniti i vlastitu mješavinu meda i propolisa – sameljite 100 g propolisa (npr. u mlincu za kavu) i pomiješate ga sa 500 g kristaliziranog meda. Svaki dan uzmite pola male žličice mješavine i otapajte je u ustima.