Kako je mrkva povezana sa zdravljem očiju?

Mit je nastao jer je djelomično istinit. "Mrkva je bogata beta-karotenom koji se pretvara u vitamin A", kaže ona. Vitamin A neophodan je za funkcioniranje mrežnice fotoreceptora, što pomaže osjetiti svjetlost. Nedostatak vitamina A povezan je s noćnim sljepilom i suhim očima.

Dakle, da. Mrkva može koristiti zdravlju očiju, ali Banik kaže da tu ima i više od toga. "Za održavanje dobrog vida potreban nam je niz vitamina, minerala, omega-3 masnih kiselina, antioksidansa i bioflavonoida u našoj prehrani". 

Ostala hrana za zdrave oči

Da biste jeli zbog zdravlja očiju, potrebna vam je raznolika paleta cjelovite hrane. "Te hranjive sastojke najbolje možemo dobiti biljnom hranom uključujući raznoliko voće i povrće, orašastim plodovima i sjemenkama", savjetuje Banik.

Za ostale izvore makularnih karotenoida dodajte kelj koji je bogat luteinom i zeaksantinom i alge koji su bogati astaksantinom. Antioksidansi u tamnom bobičastom voću također mogu pomoći u sprečavanju degeneracije makule, stoga uvrstite borovnice i kupine u svoju svakodnevnu prehranu.

Ako ne slijedite vegetarijanski ili veganski način prehrane, Banik kaže da su određeni proizvodi životinjskog podrijetla, poput žumanjaka i lososa, također korisni zahvaljujući svojim zdravim mastima.

Zaključak

Iako mrkva može podržati zdravlje očiju, jedenje raznolike, uravnotežene prehrane može biti još važnije. Ako ste roditelj, umjesto da kažete djeci da će im mrkva dati nadljudski vid, nagovorite ih da za zdravlje očiju jedu što više raznolikog voća i povrća.

Izvor: mindbodygreen