Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako svakodnevni proizvodi koje volite mogu narušiti vaše zdravlje?

Svi volimo misliti da nas regulatori štite testiranjem svakog proizvoda koji proizvode proizvođači. Ali to nije ni blizu istine. Da - marke moraju izbjegavati stavljati izravno štetne sastojke u svoje proizvode. Ali osim toga, oni ...

 žena, dezodoran,kupaona, ogledalo Izvor: Profimedia

Parfemi

Kako proizvođači natjeraju svoje parfeme da mirišu onako kako i oni? Pa, u prošlosti bi se okrenuli prirodi. Ali danas, zahvaljujući sintetskoj proizvodnji, mnogi kemijski sastojci dolaze iz laboratorija. A to znači da ste u mnogo većem riziku.

Na primjer, istraživači već znaju da parfemi sadrže aceton, linalool i etil acetat. Ovi spojevi mogu nadražiti kožu, uzrokovati pospanost, vrtoglavicu i mučninu. Međutim, postoje mnogi drugi sastojci specifični za marku o kojima znanost malo zna. I to je zabrinjavajuće, jer to znači da mnogi parfemi uopće nisu prošli niti jedno testiranje.

Sredstva za čišćenje

Proizvodi za čišćenje trebali bi održavati vašu imovinu higijenskom. I, uglavnom, imaju. No, kako bi postigli tu razinu čistoće, proizvođači ih često pune otrovnim sastojcima.

Korištenje jakih sredstava za čišćenje u WC-u nije puno važno. Ali kad ih nanesete na kuhinju ili kožu, tada počinju nevolje.

Budite štedljivi s korištenjem komercijalnih proizvoda za čišćenje. Gdje je moguće, tražite prirodne alternative.

Osvježivači zraka

Osvježivači zraka često su u središtu parnice potrošačkih proizvoda. To je zato što sadrže velik broj otrovnih kemikalija koje mogu naštetiti tijelu.

Osvježivači zraka trebali bi učiniti da vaš dom osjeća svjež miris i ukloniti mirise - a proizvodi to dobro rade. Ali u okoliš dodaju i nove kemikalije koje mogu biti opasne. 

Plastične posude za hranu

Držanje hrane u plastičnim posudama veliko je ne-ne. Plastični proizvodi, poput ftalata, imaju gadnu naviku ispiranja u vašu hranu, a zatim upijanja u tijelo. Ovdje mogu imati nepovoljne neurološke i reproduktivne učinke. Držite se podalje od njih gdje god je to moguće. 

Kozmetika

Prema podacima, prosječna osoba dnevno koristi između šest i dvanaest kozmetičkih predmeta, od kojih svaka sadrži desetke neprovjerenih kemikalija. Ova vrsta ponašanja predstavlja problem iz nekoliko razloga. Prvo, to znači da se prosječna osoba izlaže koktelu potencijalno neugodnih sastojaka. I, drugo, ne daju tijelima vremena da se oporave i obrade svu toksičnost. 

Ako je moguće, potražite proizvode bez mirisa i koristite formulacije na bazi minerala. Nisu savršeni, ali obično sadrže manje štetnih kemikalija i stoga neće uništiti vaše zdravlje. 

Antiperspiranti

Antiperspiranti djeluju blokirajući sposobnost pora da oslobađaju znoj. Da bi to učinili, proizvođači koriste aluminij. Ali ovaj je metal povezan s nizom ozbiljnih medicinskih stanja, uključujući Parkinsonovu bolest i rak dojke.

Gdje je moguće, izbjegavajte upotrebu ovih proizvoda. Prijeđite na prirodne dezodoranse koji ne sadrže aluminij kao aktivni sastojak.

Izvor: artofhealthyliving

Najnovije