Seksualna energija je životna energija i jedna od najkreativnijih sila u našem životu. Dobro usmjerena, osigurava osjećaj sreće i ispunjenja, pa se zato u mnogim kulturama i religijama smatrala opasnom jer je takvim pojedincem teže manipulirati. Drugi je problem to što se ženska i muška seksualna energija znatno razlikuju – dok se muškarci energetski prazne orgazmom, za žene je on energetski punjač.

Ali budući da su organizirane religije bile pod vodstvom muškaraca, principe koji su dobri za muškarce primjenjivali su na žene i time im uskratili esencijalan dio potreban za razvoj. Kada znamo u kakvom su podređenom položaju tijekom povijesti bile žene, kad im je jedna od glavnih uloga bila rađanje, a nevinost je bila na iznimnoj cijeni, te tomu dodamo sve tabue o divljoj ženskoj prirodi i strah od menstruacijske krvi, nije ni čudo da se većina žena bori sa svojom seksualnošću.

Naravno, tu su i dvostruka kulturološka mjerila – za muškarca je pohvalno ako ima izražen libido i veći broj partnerica, a žena koja otvoreno pokazuje svoje uživanje u seksu i ima veći broj partnera, izložena je preziru i neodobravanju okoline. Nije ni čudo što velik broj žena ima seksualne blokade. Upoznajte se s faktorima koji ometaju buđenje seksualnosti. Dok ih čitate, pokušajte osvijestiti koliko se mogu primijeniti na vas.

1. Vezivanje seksualnosti uz partnera

Seksualnost se, nažalost, veže uz partnerski odnos bez poticanja istraživanja vlastitih preferencija. Samim time dolazi do dva velika problema – završavanje u vezama zbog zadovoljavanja seksualne želje i ne postizanje seksualnog zadovoljstva. Možda je najveći problem prebacivanje odgovornosti za naš orgazam na part­nera a da prethodno nismo izrazili svoje želje i ostavili dovoljno prostora za istraživanje.

2. Odnos prema tijelu

Ako se ne osjećamo ugodno u vlastitoj koži, teško da ćemo se osjećati ugodno gole u prisutnosti partnera te moći prihvatiti i uživati u tome što partner uživa u pogledu na naše tijelo. Iako jača svjesnost da prikaz žena u medijima nije reprezentativan za opću populaciju, mnoge žene smatraju da nisu vrijedne ljubavi i pažnje jer njihovo tijelo ne zadovoljava neki umjetno postavljen standard ljepote. Nažalost, nakon radikalnih dijeta, brazilskih depilacija i nebrojenih kozmetičkih preparata, trenutačno je sve popularnija labioplastika jer je netko uvjerio žene da njihove vagine nisu lijepe.

3. Odnos prema menstruacijskom ciklusu

Menstruacijski ciklus predivna je stvar – daje nam priliku da na mjesečnoj bazi proživimo ciklus rođenja, stvaranja i smrti, koji se odražava u iznimnoj kreativnosti u jednom dijelu ciklusa i potrebom za povlačenjem u drugom.
Ali mnoge ga žene doživljavaju kao kaznu i nešto prljavo, i u kombinaciji s neprihvaćanjem tijela, stvaraju si blokade. Stoga žene koje imaju prob­lema s menstruacijskim ciklusom često imaju problema i sa seksualnošću, i obratno.

4. Strah od trudnoće

Svaka je žena svjesna da, i uz najbolju kontracepciju, postoji vrlo mala šansa da zatrudni. Postoje brojni razlozi zašto žene ne žele zatrudnjeti i treba poštovati odluku svake pojedinačno. S obzirom na to da se o kontracepciji brinu većinom žene, mnoge od njih upravo se zbog toga ne mogu opustiti i uživati u seksu.

5. Jedinstvenost seksualne osobnosti

Kao što su nam jedinstveni otisci prstiju, tako nam je jedinstven i seksualni karakter. Svaka od nas ima svoj set podražaja – čulnih, emotivnih i podsvjesnih, koji nas uzbuđuju. Postoje brojne šale na račun potrebne vještine da bi žena doživjela orgazam.

Možda najzgodnija sličica je ona koja muške i ženske potrebe uspoređuje s električnim uređajima – dok muški ima samo jedan prekidač ON-OFF, ženski ima brojne prekidače, dugmeta, kazaljke i lampice. To i nije daleko od istine, jer dok muškarci uglavnom poznaju samo jednu vrstu orgazma, kod žena postoje klitorisni i vaginalni, a prema mišljenju nekih čak i širi spektar – G-točka, cervikalni, analni, pa čak i kao posljedica stimuliranja bradavica.

6. Nedovoljna informiranost

U životu se susrećemo sa ženskim arhetipovima koji bi trebali jednoznačno opisivati žensku seksualnu personu – svetica, zavodnica, majka... Mnogo se žena bori sa željama koje osvještavaju u sebi i svojim seksualnim potrebama jer se ne mogu naći ni u jednom „pretincu“. Ne samo da nema potrebe da pristajemo na jednu ulogu, nego katkad trebamo i svjesno izaći iz svoje zone sigurnosti jer samo tako možemo otkriti nešto o sebi.

Edukacija o seksualnosti uglavnom se svodila na anatomiju, osnove kontracepcije i informacije o spolnim bolestima. Generacije nisu učile o važnosti užitka, komunikacije s partnerom i dobrobitima zdravog seksualnog života. Kako se u ženskim društvima tek nedavno počelo razgovarati o seksualnim preferencijama, mnoge su žene odahnule kada su shvatile da su njihove sklonosti i potrebe sasvim uobičajene. Kod nas još ne postoje radionice na kojima bismo mogli usavršiti svoje vještine, ali literatura je dostupna.

7. Što muškarci žele

Sigurno ste bezbroj puta pročitale savjete o štiklama, čarapama, čipki i sličnim rekvizitima – ali ako vi same u tome ne uživate, ne možete onda ni time očarati partnera. Najseksepilnija žena jest ona koja uživa u svojoj koži, pa makar i u kroksicama i majici za po kući.

Napravite mali eksperiment i pitajte nekoliko muških prijatelja da se prisjete trenutka kada ih je njihova partnerica očarala – rijetke priče uključuju gore navedeni arsenal, a većina njih neki spontani trenutak. I da – pravi muškarci žele zadovoljiti svoju partnericu.