Bakterijske kolonije
Bujanje kolonija kandide u tijelu, najčešće njene podvrste Candide albicans, posljedica je neravnoteže između „dobrih“ i „loših“ bakterija, čiji smo domaćini. Ona u zdravom, uravnoteženom organizmu pripada skupini od 15 posto štetnih mikroorganizama – bakterija, virusa, gljivica i parazita, koje pod kontrolom drži 85 posto korisnih bakterijskih kolonija, probiotika.
Iako potonjih, „dobrih ratnika“, zahvaljujući kojima se imunosni sustav bori protiv napadača, ima daleko više, oni su od tih „napadača“ puno krhkiji. Ako se loši stanari našeg organizma razmnože – bez problema će i zavladati organizmom, uzrokujući zdravstvene probleme.
Uzrokuje brojne smetnje i bolesti
Razmnožavanje, odnosno bakterijski disbalans kandide, koja u uobičajenim okolnostima živi u probavnom traktu, želucu, ustima, dišnom sustavu, na sluznici spolnih organa i koži, uzrokuje upotreba antibiotika, hormonalna neravnoteža, doticaj s opasnim kemikalijama, stres i nervoza, kao i klor u vodi koji u crijevima uništava „loše“, ali i „dobre“ bakterije. Hranimo li se i rafiniranim proizvodima, hranom siromašnom vlaknima i nutrijentima, kandida će carevati.
O kandidi znamo puno, no njome se službena medicina premalo bavi, ignorirajući je kao jasnog pokazatelja narušenog imunosnog sustava koji uzrokuje brojne zdravstvene smetnje i bolesti – od kožnih osipa i alergija, kroničnog umora i probavnih problema, do urinarnih i vaginalnih infekcija te bolova u mišićima, sve do dijabetesa, nepravilnog rada štitnjače, menstrualnih problema, impotencije, bolesti dišnog sustava pa čak i karcinoma.
Imunitet
„Kad kandida, uobičajeno Candida albicans, brojčano nadmaši ‘zdrave’ bakterije u organizmu, govorimo o kandidijazi, stanju koje izaziva niz simptoma“, pojašnjava dr. Lejla Kažinić Kreho, liječnica koja je magistrirala kliničku nutriciju na Kings Collegeu pri sveučilištu u Londonu te vodi nutricijsko dijetetsko savjetovalište Nutrimen.
„Nadimanje, zatvor ili proljev, kronični umor i potreba za slatkom hranom ili pšeničnim proizvodima, glavobolja, migrena, nervoza, bolovi u zglobovima, nesanica i stalni kašalj – spektar je simptoma uzrokovanih Candidom albicans, koji utječu na naš imunosni sustav“, navodi liječnica i objašnjava kako nitko sa sigurnošću ne može tvrditi da kandida uzrokuje i karcinom, no sve što slabi imunosni odgovor tijela, sigurno nije preventiva protiv kancerogenih stanja.
„Dr. Gwynne Davies, ekspert za kandidu iz Velike Britanije, kaže da ona napada oko 70 posto populacije. Ako se ne liječi, stanje može postati vrlo ozbiljno, no danas mnogi liječnici baš i ne razumiju Candidu albicans”, ističe nutricionistkinja.
Bujanje kolonija kandide može potaknuti, prije svega, uzimanje antibiotika. Iako su lijek, kako im i samo ime kaže: lijek „protiv živog“ – dakle nekih „loših“ bakterija koje napadaju organizam, antibiotici istovremeno uništavaju i probiotike, „dobre“ bakterije u probavnom sustavu koje naš organizam održavaju zdravim.
Povezanost s antibioticima
Prema procjenama američkog Nacionalnog centra za kontrolu bolesti, čak se 50 posto antibiotika nepotrebno propisuje, a dodatne količine antibiotika unosimo u organizam i ne znajući – mlijekom i mesom koji su puni antibiotika koji se preventivno daju životinjama u proizvodnji hrane. Kandida, gljivica otporna na antibiotike, u oslabljenom se organizmu počinje množiti, izlučujući mikotoksine, otrove koji se šire tijelom.
Dobru floru u crijevima uništava i hormonalna neravnoteža, zbog čega su žene – zbog PMS-a i menstrualnog ciklusa, trudnoće, kontracepcijskih pilula – sklonije kandidijazi, posebno u vrijeme ovulacije, kad razina hormona raste. Osim toga, imunosni sustav tjeraju na jači, naporniji rad i kemijski elementi te spojevi u hrani i u proizvodima opće upotrebe koje naša jetra mora „preraditi“.
Rafinirana hrana, siromašna vlaknima i nutrijentima, dodatno uništava probiotičku floru jer se mnogo dulje probavlja od vlaknaste, nutritivno bogate hrane. Dok je potonjoj potrebno najviše 45 sati da se probavi, onoj rafiniranoj, nutritivno siromašnoj hrani treba i do 100 sati, zbog čega fermentira u probavnom sustavu uništavajući korisnu floru i tako slabi imunitet.
Na pitanje kako, prije svega, dijagnosticirati nabujalu kandidu, dr. Kažinić Kreho otkriva da je najpouzdanije napraviti laboratorijske testove, što je ujedno i preduvjet da bi se krenulo u borbu protiv ove gljivice. „Radi se test stolice ili tzv. imunoglobulinski test koji će pokazati imuni odgovor na Candidu albicans.
Na odlazak liječniku može nas motivirati“, pojasnila je doktorica, „preliminarni kućni test iz sline. Ujutro, odmah po buđenju i prije pranja zuba i doručka, u čašu vode treba ispljunuti malo sline te pričekati 15 minuta. Ako se slina nataloži na dnu čaše ili se razvuče do dna, kandida se namnožila u velikim količinama, a ako se zadržala na površini vode, nema razloga za zabrinutost.“
Hrani se šećerom
Kandida se hrani šećerom, ugljikohidratima, općenito – škrobom i glutenom, što znači da je izbjegavanje tih proizvoda prvi korak u borbi protiv ove gljivice. U terapiji protiv kandide, koju preporučuje dr. Kažinić Kreho, važno mjesto ima eliminacijska dijeta u kojoj pacijent mora izbjegavati šećere i sve vrste namirnica koje ga sadrže – maltozu, dekstrozu, saharozu, fruktozu, med te vrlo slatko voće poput grožđa, dinja i bresaka. Iz prehrane treba izbaciti i sve vrste suhog i konzerviranog voća.
„Mnogima je teško bez šećera jer je on stimulans, ali važno je znati da ga kandida ‘voli’ jer se razmnožava zahvaljujući njemu. Gljive i sve vrste proizvoda koji sadrže gljivice, poput sireva s plijesni, također treba izbjegavati, kao i tamni ocat, kečap, umak od soje, miso juhu, alkohol, pogotovo vino i pivo zbog sadržaja kvasca.
U nepoželjnu kategoriju spadaju i ostali proizvodi s kvascem – bijeli kruh, krekeri, pizza, dizana tijesta i tjestenina“, navodi dr. Kažinić Kreho. Iako su česte preporuke da se u potpunosti izbjegava konzumacija voća, praksa je, kako kaže doktorica, pokazala da to u svim slučajevima i nije potrebno. Dvije kisele jabuke dnevno, naime, ne bi trebale biti problem.
Prehrana kod kandidijaze
Prvih mjesec dana potrebno je, međutim, u potpunosti izbaciti kravlje mlijeko da bi se izbjeglo unošenje mliječnog šećera i zamijeniti ga rižinim ili sojinim mlijekom organskog podrijetla. Ako je kandidijaza jako izražena, u prva dva tjedna terapije treba izbaciti i krastavce, kukuruz i mrkvu te bilo koji oblik tikvičastog povrća koje se u probavnom sustavu pretvara u šećer. Treba izbjegavati i kikiriki koji je poznat kao domaćin mnogih gljivica, kao i maslac od kikirikija.
S druge strane, artičoka, brokula, avokado, kupus, patlidžan, cvjetača, prokulice, celer, zelena mahuna, zelena salata, češnjak, luk, rajčica i rikula su namirnice koje će smanjiti aktivnost kandide u probavnom sustavu i onemogućiti joj da „uživa“ u sredini pogodnoj za njeno razmnožavanje. „Želi“ li organizam, osim dviju zelenih jabuka, još neko voće – dnevno se može pojesti jedna kruška ili maline i borovnice. Nadalje, treba jesti svježu ribu, morske plodove, piletinu, puretinu, tofu i mahunarke, te obavezno i „živi“ jogurt, s LGG bakterijama.
Kvasac u kruhu, ako se kruh peče kod kuće, treba zamijeniti sodom bikarbonom, a dopušteni su i zobeni kruh, rižini krekeri, tjestenina od kukuruza i riže, smeđa riža i leća. Korijandar se, kako navodi nutricionistkinja, također pokazao jako učinkovitim u nutritivnom tretmanu kandidijaze.
„Ovakav, anti-kandida eliminacijski dijetetski program trebalo bi“, zaključuje dr. Kažinić Kreho, „provoditi tri mjeseca, što je dovoljno da se ponovo ojača sluznica probavnog sustava i oslabe kolonije Candide albicans. Terapijski će učinak biti puno slabiji kod pušača i žena koje i dalje uzimaju kontracepcijske pilule.“
Vaginalna kandidijaza i fitoterapija
Kako preporučuje fitoterapeutkinja dr. Ksenija Krajina Pokupec, kod vaginalne kandidijaze, koja se manifestira crvenilom i svrbežom spolovila te gustim iscjetkom neugodna mirisa, jako je bitno da se liječi i partner, kojem će se infekcija eventualno manifestirati crvenilom i svrbežom spolovila. Ako se partner ne liječi, infekcija će se kod žene stalno ponavljati. „Za vrijeme liječenja“, napominje fitoterapeutkinja, „treba izbjegavati spolni odnos, kao i jaka sredstva za intimnu higijenu, parfeme ili agresivna sredstva za pranje rublja.“
Prva pomoć kod vaginalne kandidijaze, koja će smiriti upalu i svrbež, jest ispiranje toplom vodom u kojoj je, na svakih pola litre, dodano pola žličice morske soli. Kako na sluznicu antigljivično djeluje i plod borovice, dr. Krajina Pokupec preporučuje i kupelj od usitnjenih bobica i iglica borovice.
U prvih nekoliko dana terapije protiv kandide, bilo hranom, bilo ljekovitim pripravcima, kad se ona počne povlačiti, uobičajeno je pogoršanje općeg stanja organizma, odnosno pojava simptoma nalik gripi. Naime, braneći se, kandida pojačano ispušta mikotoksine, što uzrokuje opću slabost i bolove u mišićima, no dosljednom terapijom stanje će se polako popraviti.