Med manuka s Novog Zelanda vrsta je s najjačim protuupalnim djelovanjem. Pokazao je iznenađujuće rezultate u kliničkim ispitivanjima, a upotrebljava se u liječenju kožnih čireva i opeklina trećeg stupnja. Med je izvrstan za tretiranje upala dišnih puteva. Istraživanje provedeno u Bugarskoj na više od 17.000 ljudi pokazalo je djelotvornost meda u liječenju kroničnog bronhitisa, bronhijalne astme, rinitisa i sinusitisa.

Ta cvjetna dragocjenost sadržava mnoge kemikalije, uključujući organske kiseline, minerale u tragovima, protumikrobne spojeve, vitamine C, A i beta-karoten, kao i sve vitamine B-skupine. Sadržava i visoku koncentraciju vodikova peroksida i mravlje kiseline koji imaju antibakterijska svojstva. Kako zapravo med djeluje? Kad se, primjerice, stavi na ranu poput dekubitusa, upija vodu iz rane, suši je i sprječava upalu.

Spomenuti protumikrobni spojevi uništavaju sve mikroorganizme koji bi mogli kontaminirati ranu. Dr. McKenna kaže da je to jedno od najučinkovitijih sredstva za liječenje čireva nastalih od proširenih vena, dekubitusa i opeklina. Upotrebljavate li ga izvana, potpuno njime prekrijte tretirano područje i zamotajte sterilnim zavojem pa zavoj mijenjajte svaki dan. Za oralnu uporabu uzmite žlicu meda triput na dan, a ako je upala akutna, možete uzimati po jednu žlicu svaki sat.