SVESTRANA ŽITARICA S DUGIM POPISOM ZDRAVSTVENIH BENEFITA: Evo zašto biste odmah trebali uvesti proso u prehranu

Proso ima brojne zdravstvene benefite i svestrana je žitarica koja ne mijenja okus većine jela

Shutterstock

Proso je drevna žitarica koja svakako zaslužuje mjesto u modernoj prehrani. Iako ga često zasjenjenjuju popularnije žitarice poput kvinoje, zobi ili ječma, ova sjemenka nalik kukuruzu prepuna je hranjivih tvari, točnije vlakana, prenosi mbg. Iako je proso zapravo sjemenka, njegova svojstva su najsličnija cjelovitoj žitarici. Ako vam dosadi smeđa riža i zobene pahuljice, uvedite ovu žitaricu u svoju prehranu za raznolikost. U nekim kulturama proso je osnovna namirnica. Uglavnom se uzgaja u Indiji, Kini i Nigeru.

Bezglutenska i pristupačna žitarica relativno je blagog i slatkastog okusa nalik kukuruzu. Što se tiče teksture, sadrži pahuljastost kus-kusa i malo je gušća od kvinoje. Budući da ne mijenja okus većine jela, proso je svestrana namirnica koju je lako ugraditi u razne recepte. 

Nutritivni benefiti

Kao i druge cjelovite žitarice, proso je prepuno nutritivnih benefita. Jedna šalica kuhanog prosa sadrži 6 grama proteina i 2 grama vlakana. Također je dobar izvor folata, vitamina B i minerala poput magnezija, fosfora, kalcija i željeza. Kombinacija vlakana i proteina potiče zdravu probavu budući da sadržaj netopivih vlakana djeluje kao prebiotik koji hrani dobre bakterije u crijevnom mikrobiomu.

U studiji koja je nedavno objavljena u časopisu 'Frontiers in Nutrition' znanstvenici su otkrili povezanost između konzumiranja prosa i viših razina hemoglobina, proteina bogatog željezom koji prenosi kisik po cijelom tijelu. Otkrili su da redovita konzumacija prosa može smanjiti anemiju zbog nedostatka željeza, koja je odgovorna za 50 posto slučajeva anemije u svijetu.

U usporedbi s drugim žitaricama, proso je također namirnica s relativno niskim glikemijskim indeksom, a prijašnja istraživanja su čak istaknula da bi mogla biti korisna namirnica za održavanje zdrave razine šećera u krvi. Proso ima i ekološke prednosti, odnosno nizak ugljični otisak jer ne traži puno vode i dobro uspijeva na visokim temperaturama.

Kako spremati proso

Nema puno ograničenja za korištenje prosa u kuhinji. Ova žitarica svestrana je poput kvinoje ili riže, a odličan je izvor zdravih ugljikohidrata za zaokruživanje svakog obroka.

Proseno brašno

Iako proseno brašno nije zamjena za višenamjensko, može biti odličan dodatak receptima za povećanje vlakana i proteina. Možete sami samljeti proso kako biste dobili hranjivo bezglutensko brašno i napravili omiljeni kruh.

Kuhanje prosa

Uobičajeni omjer tekućine i prosa je 2:1 šalice. Kada je hidratizirano i kuhano, može se utrostručiti u veličini i poprimiti meku, pahuljastu teksturu. Nakon što ga skuhate, dodajte ga omiljenim salatama, juhama, čiliju ili ga koristite kao prilog svom omiljenom jelu. 

Proso se izvrsno uklapa u većinu prehrana. Bogat je proteinima, vlaknima te je pogodan za bezglutensku i dijabetičku prehranu. Osim toga, svestran je i savršen dodatak bilo kojem obroku u danu.