Pseudožitarice

Ne pripadaju skupini žitarica, ali njihove sjemenke podsjećaju na žitarice i koriste se na sličan način pa ih nazivamo pseudožitarice ili lažne žitarice. Ne sadrže gluten pa su pogodne za sve koji su osjetljivi ili intolerantni na taj biljni protein. Iskušajte ih i ako želite svom nepcu poslužiti posve drugačiji okus kruha, peciva ili slastica...

Amarant je dobar izvor energije jer se ističe visokim udjelom proteina. Sadrži esencijalne aminokiseline (lizin, metionin i cistein), a može se pohvaliti i velikim količinama kalcija, željeza i magnezija.

Heljda je izvrsna zamjena za pšenicu ako ste na nju intolerantni. Sadrži obitelj vitamina B skupine, kao i zadovoljavajuću količinu proteina i bioflavonoida rutina, koji jača vene i poboljšava cirkulaciju.

Kvinoja je jedna od najstarijih žitarica na svijetu. Bogata je visokokvalitetnim proteinima i sadrži sve esencijalne aminokiseline pa se posljednjih godina sve češće spominje kao zamjena za meso. Ako patite od glavobolja, učinite je dijelom prehrane jer obiluje vitaminima B skupine i magnezijem.

Tef u afričkim zemljama zauzima vrlo važno mjesto u prehrani, a kod nas je malo poznat. Izrazito je bogat proteinima, mineralima kalcijem i željezom, a ističe se i dobrim udjelom vitamina C. Zahvaljujući visokom udjelu dijetalnih vlakana, povoljno djeluje na probavni sustav i potpomaže regulaciju razine šećera u krvi.

Sirak ili sorghum popularan je na Istoku, a kod nas se rijetko koristi, ali to vrijedi promijeniti jer je po svojem sastavu sličan kukuruzu. Dobar je izvor proteina, vlakana i vitamina B skupine.

Prave žitarice

Ječam je jedna od najstarijih uzgojenih žitarica. Bogat je mineralima i većim količinama vitamina B skupine. Ima znatan udio prehrambenih vlakana pa pospješuje probavu i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore. Sadrži gluten.

Riža, u usporedbi s ostalim žitaricama, ima najveću energetsku vrijednost pa brzo donosi energiju i osigurava dulji osjećaj sitosti. Zbog svoje nutritivne vrijednosti izuzetno je korisna za živčani i probavni sustav. Ne sadrži gluten i najmanje je alergena žitarica.

Kukuruz ne sadrži gluten i dobar je izvor vitamina B1, tj. tiamina, i mnogih drugih vitamina i minerala. No, ima relativno visoko glikemijsko opterećenje pa nije pogodan za dijabetičare.

Kamut, iako blizak rođak pšenice, većina ljudi osjetljivih na gluten dobro podnosi jer pripada staroj sorti pšenice (durum). Sadrži dvostruko više proteina od pšenice, više minerala, posebno magnezija, selena i cinka, esencijalne masne kiseline te 16 aminokiselina.

Proso je dobro za probavni sustav jer poboljšava apsorpciju hranjivih sastojaka i odlikuje se lužnatošću pa uspostavlja ravnotežu oštećene crijevne flore. Zbog toga se preporučuje i onima koji piju antibiotike. Ne sadrži gluten.

Zob sadrži niz vrlo ljekovitih tvari koje snižavaju razinu kolesterola te na taj način značajno smanjuje mogućnost oboljenja krvožilnog sustava. Ne sadrži gluten.

Raž je po sastavu najsličnija pšenici, ali s drugačijom vrstom glutena te sadržajem bogatijim kalcijem i željezom pa ima veću prehrambenu vrijednost. Visokim udjelom vlakana pomaže u normalizaciji razine kolesterola i šećera u krvi pa je pogodna za dijabetičare i one koji se bore s viškom kilograma.

Pir sadrži pregršt vrijednih aminokiselina, minerala i proteina. Pogodan je za osobe osjetljive na pšenicu jer sadrži manje glutena. Jedina je žitarica koja sadrži specijalnu vrstu ugljikohidrata (mukopolisaharide) koji jačaju imunitet.

Pšenica je najčešće korištena žitarica. Sadrži velike količine glutena, proteina koji pomaže pri spravljanju kruha. Najbolja je cjelovita pšenica, mljevena u kamenom mlinu jer tako zadržava hranjive nutrijente.