Misteriozna božica

U drevnim vremenima, ljudski rod nije znao objasniti moćne sile prirode koje su uvjetovale i kontrolirale život i mogao ih je shvatiti jedino tako da ih oblikuje u nadnaravna bića. Sile prirode tako su postale bogovi i božice, vile i vilenjaci, anđeli ili demoni. Kad su dobile ljudsko obličje i božansku narav, bilo ih je moguće odobrovoljiti i ublažiti njihovo djelovanje molitvama i ritualima.

Danas znamo gotovo sve o tajnama prirode. Naš um posve će lako prihvatiti znanstvena objašnjenja, no naše vlastito nesvjesno još će s više uzbuđenja i zadovoljstva uroniti u mitove i priče. A priča o Lilit, misterioznoj božici crnog Mjeseca počinje još u doba drevnih gradova-država Mezopotamije. Lilit je u Mezopotamiji prikazivana kao prekrasna krilata žena, stopala poput ptičjih kandža.

Podno njenih nogu su dva lava, moćne životinje kraljevskog dostojanstva i snage, a okružuju je dvije sove, simboli sveobuhvatnog znanja. Premda se arheolozi ne slažu u potpunosti tko je ta žena, očito je da je bila božica, personifikacija snage i mudrosti

Ipak, s usponom onoga što zovemo civilizacijom, počela je i dominacija jang energije. Jang energije, sa svojom kulturom rata, vladajućih elita i propovjedničkog zanosa koji ne dopušta nikakva odstupanja od jedne istine, učinile su sve da tijekom stoljeća povijesti ovladaju, kontroliraju, potisnu pa i demoniziraju jin energije.

Crni Mjesec

Da bismo bolje shvatili značenje Lilit, odmaknimo se nakratko od mitova do racionalnog objašnjenja te posebne astrološke točke. Lilit ne postoji kao stvarno nebesko tijelo, nego je poput Mjesečevih čvorova posebna točka na putanji Mjeseca. Mjesečeva putanja oko Zemlje opisuje ponešto nepravilnu elipsu. Elipsa je geometrijski lik s dva žarišta. Kad je Mjesec najbliže Zemlji, u točki koja se u astronomiji naziva perigej, Zemlja je žarište tog dijela elipse.

Kad je Mjesec najudaljeniji od Zemlje, u apogeju, blizu je drugog žarišta elipse. To drugo žarište je prazno! Iz potrebe našeg uma da sve lijepo posloži, kako svemir treba biti uredan i simetričan, nastala je ideja da je ta prazna točka simbolički važna i ne smijemo je zanemariti. U našoj kulturi i razumijevanju svijeta sve postoji kao suprotnost, kao svjetlost i tama, pa je uz onaj osvijetljeni Mjesec koji vidimo na nebu, nastao i onaj zamišljeni, crni Mjesec.

Skriveni dio nas

U tu su točku već drevni astrolozi Babilona i Asirije smjestili imaginarno tijelo – Lilit. Sunce je izvor svjetlosti u koji ne možemo izravno gledati. Tek kad se odražava kao blaga svjetlost Mjeseca, možemo je gledati na siguran način. Stoga je Mjesec neka vrsta glasnika, pronositelja vitalne energije koju simbolizira Sunce.

Crni Mjesec, Lilit, je „negativ“, dvojnica, nevidljiva i tajanstvena, no ona koja će nadopuniti i uravnotežiti te temeljne energije života. Umjesto mitova i božanskih bića, danas ćemo značenje svjetlosti i tame lakše shvatiti kao svijest i nesvjesno.

Znamo da možemo upravljati svojim životom i da imamo slobodnu volju, no ipak postoji jedna sila koja je moćnija od slobodne volje i snage našeg uma – a to je naše nesvjesno. Pojavom i razvojem psihologije, a osobito u opusu njenih pionira Freuda i Junga, počeli smo otkrivati i razumijevati taj skriveni, tajnoviti dio sebe. Moćne sile našeg osobnog nesvjesnog mogu imati pozitivan izričaj i predstavljaju snažno korijenje koje nas povezuje sa snagom i mudrošću života. No u nesvjesnom žive i drugi stanovnici.

žena horo lilit
Profimedia žena horo lilit

Prva Adamova žena koju nije mogao pokoriti

Carl Gustav Jung utemeljio je psihološki pojam sjene te naglašavao važnost rada sa sjenom, s vlastitim nesvjesnim energijama. To znači osvijestiti i prihvatiti one dijelove sebe koje smo odbacili ili ih potiskujemo jer su društveno neprihvatljivi ili previše bolni. Ako ostanu neosviješteni, mogu sabotirati naše svjesne ciljeve ili uzrokovati destruktivno ponašanje. Nesvjesno je u astrološkom smislu povezano s energijama „vanjskih planeta“ Urana, Neptuna i Plutona, te sa simbolikom Lilit – crnoga Mjeseca.

I Lilit je, kao i gotovo svaka ženska energija personificirana nekom božicom, već od najranijih dana civilizacije postupno prikazivana kao opasno, zlo, demonsko biće. Moćne i mudre božice prije ili poslije dobile bi mračno i prijeteće značenje. U judeo-kršćanskoj mitologiji Lilit je prva Adamova žena.

Adam je nije mogao podčiniti svojoj volji, pokoriti i oduzeti joj njenu snagu, a Lilit je pobjegla iz raja i postala „demonsko“ biće. To je slikovit opis nemogućnosti da se nosimo s energijama nesvjesnoga, pa umjesto da nađemo načine da ih osvijestimo, još ih više potiskujemo. U mraku neznanja i strahova te energije će postati destruktivne – a tu je simboliku na sebe preuzela Lilit.

Gospodarica životnih ciklusa

Lilit je neukrotiva ženska energija koja od svakog ljudskog bića, i žena i muškaraca, traži da budu autentični, vjerni sebi. Ona simbolizira povjerenje koje imamo u vlastite snage i u svoju jedinstvenost. Simbol je sposobnosti da budemo istovremeno snažni i nježni, da plešemo ples života ne bojeći se promjena, ne bojeći se novog i nepoznatog. Njegujući sve što smo stvorili, znamo kad je potrebno krenuti dalje.

Zbog svoje sposobnosti da prepozna kad je vrijeme da se sve ono što je stvoreno ostavi i krene dalje, zbog mudrosti da prepozna ciklus život-smrt-život, Lilit je pripisana uloga razarateljice. No ona ne razara zato što želi nešto rušiti, dominirati ili osvajati – to je jang energija koja ne razumije nikakve drugačije motive iz kojih bi se bilo kakvo rušenje moglo dogoditi.

Mudra jin energija zna da se u novi krug života koji će biti bolji i koji će podržati razvoj života može ući samo kad se ostave ili poruše stari i istrošeni oblici života. U tom je smislu Lilit prirodna gospodarica životnih ciklusa. Lilit ima u sebi snagu i mudrost same Majke Zemlje, čije cikluse svi živimo, a sve smo ih rjeđe svjesni i sve ih manje poštujemo.

Ona šapuće u noćnim snovima

Povratak svjesnosti o Zemlji kao velikoj božici koja daruje život, njeguje ga i brine se da se makne sve suvišno što priječi nastanak novog života, prisutniji je posljednjih desetljeća, no prisutnija je i sve snažnija opozicija toj stvaralačkoj ženskoj energiji. A bez ravnoteže jin i jang energija nema života, barem ne dugoročno.

Lilit je ono o čemu piše Clarissa Pinkola Estés u danas već legendarnoj knjizi Žene koje trče s vukovima: „Ona je život/smrt/život, ona je inkubator. Ona je intuicija, ona je vizionarka, ona pažljivo sluša, ona je odanog srca. Ohrabruje ljude da ostanu višejezični; da tečno govore jezik snova, strasti i pjesništva. Ona šapuće u noćnim snovima, u krajoliku ženske duše ostavlja grubu vlas kose i blatnjave otiske stopala. Ona će ispuniti žene čežnjom da je pronađu, da je oslobode i vole.“

Natalni horoskop

Lilit simbolizira samosvijest, nepokornu narav koja će uvijek negdje i nekako djelovati buntovnički. A biti svoj i biti buntovan nije lako, ni muškarcima ni ženama. Potrebna je hrabrost za iskoračiti izvan običaja, navika i pravila te zauzeti se za sebe i sve ono što nam je važno. Lilit je stvaralačka sila koja nas hrabri da prihvatimo prirodne cikluse života, prepuštamo se i otvaramo novom.

U astrološkom znaku ona sugerira na koje smo teme posebno osjetljivi i gdje se nećemo dati ukalupiti. To je izvorna energija, pomalo sirova, koja ne dopušta da joj civilizacijska pravila oduzimaju životnu snagu.

Ako se Lilit nađe u društvu s vašim Suncem, Mjesecom, podznakom ili nekim osobnim planetom (Merkur, Venera i Mars), njena će energija izbijati ispod površine poput povremenih erupcija vulkana i izvlačiti vas iz vaše sigurne zone. Ako se nalazi u znaku u kojem u vašem natalnom horoskopu nema tih planeta, njen ćete utjecaj osjetiti neznatno, premda ćete i dalje biti osjetljiviji na teme koje simbolizira taj znak.

Kako "izračunati" gdje nam je Lilit?

Crni Mjesec, Lilit, ne treba pomiješati s asteroidom kojem je dodijeljeno to isto ime. Premda istoimeni asteroid ima slično simboličko značenje, često se Lilit opisuje izrazito negativno i destruktivno. Uzrok tome je pomanjkanje dubljeg razumijevanja i strahom obojeno jednoobrazno jang gledište koje nastoji zadržati svoj dominantan položaj.

Da biste pronašli gdje je Lilit – crni Mjesec u vašem horoskopu, posjetite neku od web stranica, primjerice: astrolibrary.org/black-moon-lilith-calculator/