Podznak, često poznat kao rising sign, predstavlja jedan od najvažnijih aspekata u astrologiji, jer duboko utječe na našu osobnost, karakter i prvi dojam koji ostavljamo na druge, a posebno dobiva na važnosti nakon što napunimo 30 godina. Ovaj koncept odnosi se na astrološki znak koji je bio na najistočnijoj točki neba u vrijeme našeg rođenja. Iako se našem sunčevom znaku često pridaje velika pažnja, podznak ima svoju posebnu važnost jer nadopunjuje priču o tome tko smo zapravo, navodi Stil.

Podznak može biti suptilan, ali u isto vrijeme i ključni čimbenik u oblikovanju naše osobnosti. Dok sunčev znak odražava našu osnovnu bit i srž, podznak nam daje nijanse i detalje koji nas čine onim što jesmo. To je poput filtera kroz koji prolazi naša bit i kako se tumači i izražava prema vanjskom svijetu.

Na primjer, ako je vaš sunčev znak Blizanac, a podznak Djevica, to znači da ćete imati inteligenciju i znatiželju Blizanca, ali ćete te osobine izražavati na način Djevice - precizno, analitično i organizirano. Vaš prvi dojam o ljudima može biti prilično drugačiji od onoga što biste očekivali od tipičnog Blizanca.

Osim toga, podznak također utječe na naš temperament i način na koji reagiramo na različite situacije. Primjerice, osoba podznaka Lav je strastvena, hrabra i ponosna u svom pristupu životu, dok je osoba podznaka Vaga sklonija harmoniji, ravnoteži i diplomaciji u svom ponašanju.

Također, podznak otkriva naše sklonosti i sposobnosti. Primjerice, osoba podznaka Škorpion ima sklonosti prema dubokom istraživanju životnih misterija, dok je Strijelac sklon avanturi, putovanjima i širenju horizonata.

Zaključno, podznak je bitna komponenta našeg astrološkog profila koji nadopunjuje naš sunčev znak i omogućuje dublje razumijevanje naše osobnosti, prvih dojmova koje ostavljamo i načina na koji se nosimo sa svijetom oko nas. Razmatranje i istraživanje našeg podznaka pomaže nam da bolje razumijemo sebe i druge, što može biti korisno u mnogim aspektima naših života, uključujući odnose, karijeru i osobni razvoj.

Kako se izračunava podznak?
Izračunavanje vašeg horoskopskog podznaka ključni je korak za bolje razumijevanje vaše astrološke karte i dublju analizu vaše osobnosti. Za točno određivanje vašeg podznaka potrebno je uzeti u obzir tri ključna faktora: datum rođenja, vrijeme rođenja i mjesto rođenja. Evo kako proces ide korak po korak:

  • Datum rođenja: Prvi korak u izračunavanju podznaka je određivanje vašeg sunčevog znaka, što se bazira na datumu rođenja. Na primjer, ako ste rođeni 15. travnja, vaš sunčev znak je Ovan.
  • Vrijeme rođenja: Vrijeme rođenja je ključno za točno određivanje točnog položaja Sunca i drugih planeta u trenutku vašeg rođenja. To se često mjeri u satima i minutama od ponoći. Na primjer, ako ste rođeni u 8:30 ujutro, to će biti vrijeme vašeg rođenja.
  • Mjesto rođenja: Mjesto rođenja odnosi se na zemljopisnu širinu i dužinu gdje ste rođeni, tj. koordinate gdje je nebo bilo iznad vas u trenutku rođenja. Ovo je također važno jer zemljopisni položaj može utjecati na položaj nebeskih tijela na nebu.

Nakon što imate ove tri ključne informacije, možete koristiti astrološki softver, kalkulator ili se posavjetovati s astrologom kako biste točno izračunali svoj znak. Astrološki softver najčešće je dostupan na internetu i nudi brze i točne izračune.

Nakon što saznate svoj podznak, možete dublje zaroniti u analizu svog horoskopa i bolje razumjeti kako ovaj aspekt vašeg astrološkog profila utječe na vaš karakter, ponašanje i prvi dojam koji ostavljate na ljude. Izračunavanje podznaka može biti koristan alat za stjecanje dubljeg razumijevanja sebe i svojih astroloških karakteristika.

Određivanje podznaka lako se određuje i pomoću ove tablice:

Canva podznak