Pred nama je pun Mjesec i druga pomrčina u ovom mjesecu i posljednja u nizu na relaciji Bik/Škorpion. Odvijat će se 28. listopada u večernjim satima na 5′ Bika.

Pomrčine u prostorima Bika i Škorpiona započele su u studenom 2021., a s ovom će se završiti jedan dugotrajniji ciklus njihovih utjecaja. Sada ‘udaramo pečat’, ‘arhiviramo jedan životni spis’, donosimo odluke kojima zaokružujemo ono što je započelo prije nešto manje od dvije godine. Vjerujem da ćete moći odgonetnuti od kojim zbivanjima je riječ ako se vratite unatrag i razmislite što se sve događalo u vašem životu otada, pa do danas.

Pomrčina koja je pred nama bit će vrlo intenzivna po svojoj naravi. Možemo osjetiti jak emocionalni naboj. Zato je jako važno da si dopustimo osjetiti, biti u osjećaju koji prolazi kroz nas.

Podiže na površinu pitanja koja se tiču vlasništva, imovine, novca, ali nekih sporova ili nerazjašnjenih pitanja na temu – što je moje, a što tvoje?

Često nosimo tuđe terete, a da toga nismo niti svjesni. Pritom nikome ne pomažemo, a najmanje sebi. Savršen trenutak da drugima ostavite što je njihovo i da uzmete ono što je vaše.

Financijski sporovi oko vlasništva, imovine, alimentacije i sl., dolaze na dnevni red i trebali bi se okončati.

Tu je i pitanje sigurnosti, koliko i kako vjerujemo sebi, jesmo li osvijestili svoje unutarnje resurse, znamo li koliko vrijedimo?

Mučimo li se s novcima? Imamo li dugove? Vrijeme je da se tu stvari raščiste…

Želimo li pokrenuti novu investiciju ili poslovni projekt, vrijeme je da se krene…

Budući da se pomrčina odvija u Biku, znaku koji nam pokazuje kako stvarati i čuvati stvoreno, dobro je razmisliti o tome što nam je u životu uistinu vrijedno, što želimo dalje stvarati i čuvati te otpustiti sve ono što nas u tome ometa.

Ova pomrčina nam može pokazati i gdje smo zaglavili, gdje stagniramo jer se bojimo promjene, jer se bojimo pustiti kontrolu, a što više pritišćemo gubimo mnogo energije i smanjujemo mogućnost da se nešto kvalitetno pomakne s mjesta.

Aspekti koji prate ovu pomrčinu kao da tjeraju skriveno, potisnuto da izađe prema van. Vrijeme je da u to pogledamo.

  • Pozitivan aspekt Saturna ukazuje da uz disciplinu, ustrajnost, možda i potporu nekih osoba, dolazimo do cilja. Osim toga, iskustva stečena u prošlosti mogu nam pomoći da kvalitetnije djelujemo sada i ovdje.
  • Izazovan aspekt Plutona omogućuje nam da vidimo što nas guši, gdje sami sebe sabotiramo, te otkriva manipulativne obrasce ponašanja
  • Mars i Merkur u Škorpionu nasuprot Jupitera u Biku s jedne strane potiču na vrlo burnu i intenzivnu komunikaciju i ukazuju mogućnost nesmotrenosti i naivnosti u procjeni okolnosti. Nije sve samo crno ili bijelo. Ne mora sve odmah i sad. Postoji negdje balans, središnje mjesto s kojeg mirnije možemo vidjeti što se događa.

Krajem godine, točnije od 15. prosinca pa sve do 15. siječnja iduće godine, Jupiter će boraviti na 5′ Bika, točno na mjestu pomrčine, pa nas tek očekuju nova i zanimljiva iskustva koja će pokrenuti ova silna energija.