Dan bez struje

Pokušajte provesti jedan dan bez struje. Bez televizije, radija, kompjutora i mobitela. Večer provedite uz svijeće, ne paleći električne svjetiljke. Pomisao da provedete večer bez filma, glazbe ili knjige može vam se isprva učiniti dosadnom. Ipak, otkrit ćete zanimljive mogućnosti, poput toplih obiteljskih razgovora uz svijeće ili romantično promatranje zvijezda na noćnom nebu. Stvorite sami svoju glazbu, pjevajte, osluškujete zvukove prirode.

Ako su uz vas djeca, večernja igra skrivača pobudit će radost djetinjstva. Iznenadit ćete se koliko dan bez struje može osvježiti srce i razvedriti misli. Ne zaboravite na ekološki učinak! Štednjom struje dali ste mali doprinos očuvanju prirodnih izvora energije. Zabavno i izazovno, posebno će odmoriti pripadnike vatrenih i zračnih znakova.

Mauna - dan bez riječi

Tradicionalna joginska vježba mauna izvodi se tako da jednostavno – šutite! Za početak odredite sat ili dva kada nećete prozboriti ni riječi. Pritom možete raditi svakodnevne poslove ili se odmarati. Objasnite osobama u svojoj blizini da vježbate šutnju i pogledajte što će se dogoditi. Koliko ćete puta doći u iskušenje da progovorite, kakva će vas situacija ponukati na to? Maunu nije teško vježbati, premda će vam se u početku dogoditi da se zaboravite i progovorite.

Svrha je maune disciplina, uspostavljanje kontrole nad mentalnim procesima. Postajete svjesniji sebe i svojih reakcija, postajete smireni. Idealno za pripadnike vodenih znakova, izazovno za zračne i vatrene znakove.

odmor
Thinkstock odmor
Dan za snažan dodir s tlom

Većina ljudi izgubila je dodir s prirodom i njezinim ritmom. Kad ste zadnji put pod svojim bosim stopalima osjetili zemlju i travu? Prošećite bosonogi po travi, ukopajte nožne prste u zemlju, kao da puštate korijenje. Uronite svoje ruke duboko u zemlju dok radite u vrtu. Dopustite da oštri obluci na šljunčanoj plaži požele dobrodošlicu vašem biću, osjetite stopalima toplinu stijene koja je upila sunce.

Moćan je taj dodir s tlom jer se u njega prazne svi negativni naboji tijela i osjećaja, dok istodobno upijate stabilnost i osjećaj sigurnosti. Pokušajte barem na jedan dan ustati sa suncem, pozdraviti njegov izlazak i otići što ranije spavati, s prvim mrakom. To posebno opušta pripadnike zemljanih i vodenih znakova.

Dan za post

Hrana nije samo potreba, hrana je lijek. Koliko se god svjesno hranili, ne možete uvijek birati najbolje i najsvježije, pa je uvijek dobrodošao post. Ne morate u tome biti radikalni. Odaberite dan u kojem ćete, primjerice, izbjegavati namirnice s ugljikohidratima, poput bijeloga kruha, tjestenine, kolača i šećera ili ćete jesti samo voće i povrće. Malo stroži post značit će samo biljne čajeve i vodu.

Što god odaberete, svjesno osluškujte reakcije tijela, energiju koju osjećate kad dopustite probavnom sustavu mali odmor. Odmorit ćete tijelo, ali i testirati svoju snagu volje! Post će s najviše discipline provoditi pripadnici zemljanih znakova.