Razvijat će nam se oni segmenti života u koje smo ulagali

Godišnje prognoze koje astrolozi očitavaju iz planetarnih kretanja uvijek su pomalo sklizak teren. Novo razoblje koje je pred nama u prvom će redu donijeti napredak i razvoj u onim područjima na koja smo sami usmjerili energiju. Razvijat će nam se oni segmenti života oko kojih smo se potrudili i za njih postavili temelje. Naša je slobodna volja vrlo jaka. Ipak, mnogo smo puta primijetili da se neke stvari vrlo sporo razvijaju, pa nam se i dodatno uložen trud čini uzaludnim.

Perspektiva iz koje sagledavamo život često je previše skučena pa teško sagledavamo cjelinu. Možda ponekad ne primjećujemo da postavljamo temelje onoga što će se tek početi razvijati, a mi smo nestrpljivi i želimo što prije vidjeti rezultate. Potrebno je vrijeme sazrijevanja ili klijanja, kad sjemenka koju smo posadili skuplja snagu, skrivena ispod zemlje. Probit će se na površinu kad sazru svi uvjeti. Možda smo u svojem neznanju nestrpljivi i lako gubimo nadu.

Jednako tako, život nam nekad neočekivano donese radost i prilike koje kao da su pale s neba. Često smatramo da na ostvarenje onoga što smo priželjkivali imamo pravo. Ali trebamo biti zahvalni na tome i za svaku pruženu priliku uzvratiti dobrotom.

Predstava vašeg života

Astrologija je egzaktna disciplina koja brojnim tehnikama nudi precizan i dragocjen uvid u ozračje trenutka u kojem živimo. Godišnji horoskop možete promatrati kao grupiranje snaga, kao postavljanje pozornice s određenim rekvizitima i statistima. Vi ste glavni glumac i samo vi znate što ćete odigrati. No uvijek računate na to da predstava vašeg života uključuje improvizaciju. Kako ne biste baš posve promašili temu, godišnji horoskop može usmjeriti vašu pozornost prema temama koje biste mogli uključiti u planove. Kombinirajte prognozu svojeg solarnog znaka s onim znakom u kojem se nalazi vaš podznak!

Globalna zbivanja i dalje su obilježena napetim planetarnim kretanjima. Astrološki gledano, ovo je posljednja faza preobražajnih procesa. Mnogo se toga već urušilo, promijenilo i destabiliziralo. Ipak, još ćemo jednu godinu svjedočiti krizi u raznim segmentima života. Promjene su prilika za rast – lako je to reći. No dok nas šibaju vjetrovi neželjenih promjena i izazova, možda ćemo otkriti da smo im dorasli, da se možemo prilagoditi, riskirati, snaći se i osvijestiti svoje sposobnosti. U tom dinamičnom i neizvjesnom procesu shvatit ćemo što znači živjeti uzbudljivo i ispunjeno.

Ovan

Snaga obiteljskih korijena

Dom i stabilan obiteljski život sigurno su utočište od životnih izazova. Radost i povjerenje koje dijelite s obitelji i partnerom učvrstit će vaše samopouzdanje. Zanimanje za obiteljsku prošlost i korijene pridonijet će većem razumijevanju vlastite snage. Uz pomoć odnosa u obitelji, osvijestit ćete puno toga o sebi, osloboditi se određenih strahova i starih emotivnih povreda. Obitelj je izvor snage koja vam treba kako biste se suočili s turbulentnim zbivanjima na poslu.

Ne manjka vam znanja i odlučnosti, ali nemate strpljenja s pravilima. Vaše napredne vizije mogu prouzročiti raskorak između vas i nadređenih. Ponekad ćete se osjećati kao crna ovca, ali nećete slijediti stado. Imate poseban dar vizije i kreativnosti. Naučite pronaći pravi način djelovanja kako biste unaprijedili svoje poslovne ciljeve umjesto da ih sabotirate. Sve jači glas intuicije postaje stalni oslonac u spretnom kretanju kroz život. Nemojte zanemariti duhovne prakse koje vas mogu sigurnom rukom voditi prema novim razinama kreativnosti i unutarnjem miru.

horoskop
Getty Images horoskop
Bik

Bogat društveni život

Još ćete neko vrijeme učiti lekcije o suradnji i obavezama prema partnerima – bračnim, životnim, poslovnim. Zdrave prosudbe i zrelost partnera bit će vam oslonac i nit vodilja, a jedinu prepreku stabilnoj suradnji činit će vaša tvrdoglavost, koja izvire iz nepokolebljivih stavova i osobnog integriteta. Ipak, sve ste češće spremni poslušati glas intuicije i povremeno se prepustiti ponekoj impulzivnoj odluci. Spremni ste preispitati i neka duboka uvjerenja.

Društveni će vam život biti vrlo dinamičan u prvoj polovici godine, a nova poznanstva obogatit će duhovni i kreativni život. S lakoćom učite, studirate i stječete nove vještine, osobito one koje su povezane s kreativnim izražavanjem. Pravi je trenutak da prestanete s izgovorima i odgađanjima. Upišite se na sve aktivnosti o kojima već dugo razmišljate. Druga polovica godine donijet će vam radost i napredak kroz tople obiteljske odnose, novu energiju u domu, bilo da ga stvarate, preuređujete ili poslujete nekretninama. Obiteljska podrška ohrabruje vas u rasvjetljavanju tajni vlastitog ponašanja i motivacije. To je poligon na kojem učite i dobivate nadahnuće.

Blizanci

U petoj brzini

Sanjate o slobodi, o tome da slijedite svoje srce, o poslu koji vas neće gušiti strogim pravilima i koji će vam donijeti sjaj društvene važnosti. Čini se da se nećete morati brinuti o novcu, bar u prvoj polovici godine, pa ćete se nesmetano posvetiti svojoj kreativnosti. Ipak, promislite kako trošite novac. Čini se da ste široke ruke i ponekad previše impulzivni u trošenju.

Prva polovica godine idealna je za pokretanje novih projekata potaknutih vašom kreativnošću. Ako se bavite sportom, mogli biste postići velike uspjehe, no kontrolirajte energiju kako biste doskočili ozljedama. Moguće su intenzivne ljubavne afere, no izgleda da one neće biti dugog vijeka. Najviše brige zadavat će vam ispunjavanje svakodnevnih obaveza. Sjajne ideje treba odraditi, no izgleda da nemate uvijek dovoljno strpljenja za to. Nastojat ćete izbjegavati formalne situacije jer vas trenutačno zamaraju autoriteti i pravila. Druga polovica godine otvorit će vam mogućnost učenja i proširivanja vještina, i to nemojte propustiti. Vaše će  komunikacijske vještine doživjeti procvat i donijeti vam napredak.

Rak

Slatki život

U prvoj polovici godine sve će vam ići od ruke. Dobit ćete zaslužene nagrade za trud, što će vam učvrstiti samopouzdanje. Ako vam se ponekad učini da se stvari ne odvijaju kako ste zamislili, podsjetite se na to da put razvoja nije pravocrtan, ali vas vodi tamo kamo trebate stići. Sjetite se da je vaš uvid nepotpun, a trenutačni povoljni utjecaji štite vas i usmjeravaju prema ostvarenju vaših mogućnosti. Na poslu se sve ubrzava, pa ćete se s vremena na vrijeme naći u procjepu između obitelji i posla.

Ponekad će vam biti teško odvojiti dovoljno vremena za privatni život pa ćete zbog toga biti napeti. Ako planirate unijeti promjene vezane uz svoj dom, preseljenje ili kupnju nekretnina, prva je polovica godine idealno vrijeme za to. Na poslu ili u školi iznenadni bi događaji mogli učvrstiti vaš status. Na ljubavnom će se planu sve malo usporiti. Dugotrajne veze učvršćuju se ispunjavanjem zajedničkih obaveza, a nove veze grade se vrlo oprezno i polako. Duhovnost je i dalje vaše najčvršće uporište.

Lav

Vrelo osjećaja

Mnogo energije i vremena usmjeravate na druge. Budući da ste velikodušni i imate toplo srce, spremni ste se davati emotivno i fizički. Vaši osjećaji posvećeni su obitelji, poslu, idejama u koje vjerujete, pa ponekad zaboravite na sebe. Vlastita će vam se nesebičnost vratiti kao neočekivana pomoć u osjetljivim trenucima, koju čak ne morate ni zatražiti. Iznenadit će vas odakle podrška dolazi, no nemojte zamjeriti onima od kojih ste je očekivali, a od njih nije stigla.

U prvoj polovici godine trebate završiti poslove, raščistiti odnose i sve ono što je ostalo neriješeno iz prošlosti. Bez žaljenja zatvorite poglavlje svojeg života jer budućnost donosi nagrade. U drugoj polovici godine počinje vam uzbudljivo, sretno i povoljno razdoblje. Osjećat ćete se prihvaćeno, voljeno i priznato, pa će vaš optimizam i obnovljena samosvijest otvoriti vrata stvaranju. Vlastiti projekti koji će vam pomoći da izrazite sami sebe postat će središnja tema. Neće vam manjkati ideja o tome kako izraziti sebe.

horoskop
Getty Images horoskop
Djevica  

Oslonac u prijateljima

Sposobnost da se uključite u intenzivno studiranje, učenje i obogaćivanje svojih vještina potpuno će vas obuzeti. Premda uvijek organizirani i praktični, nemojte sve doživljavati previše ozbiljno. Smisao za humor, osobito na vlastiti račun, olakšat će vam prihvaćanje životne stvarnosti. Zahvaljujući zdravom razumu, lako će razlučiti važno od nevažnoga. Nemojte dopustiti ozbiljnim temama da vas deprimiraju.

Vaše romantične čežnje i ljubavni osjećaji već neko vrijeme prolaze kroz duboke preobrazbe, no to je područje na kojem ponovno otkrivate sebe i svoje potrebe. Zato nemojte dopustiti da vas razočaranja odvedu u depresiju. Iskoristite unutarnji emotivni naboj za stvaranje. Prijatelji vam uvijek stoje na raspolaganju, a pripadnost grupi istomišljenika bit će vam velik izvor utjehe i radosti. U drugom dijelu godine uključite se u dobrotvnori rad. Iskoristite svaku priliku kako biste pomagali drugima jer je to najbolji način da pomognete sebi.

Vaga

Sklad tijela i duha

Područje života gdje vam se širom otvaraju vrata velikih mogućnosti upravo je posao. Osjećaj samopouzdanja i svijest o vlastitoj vrijednosti čine vas pomalo izbirljivima, no nemojte propustiti nijednu priliku koja vam se nudi, osobito u prvoj polovici godine. Poznati ste po nastojanju da sagledate sve strane neke situacije kako biste donijeli objektivan zaključak i pravičnu odluku. To vaganje svake situacije čini vas neodlučnim – no u prvoj polovici godine bit ćete posve netipično impulzivni, nervozni, sebični i ne uvijek pravedni. To je znak da se duboko u vama komešaju strahovi i dvojbe koje ne možete uvijek kontrolirati.

U drugoj polovuci godine učvrstit će se vaš poslovni status, pa ćete imati više vremena za sebe. Osvijestit ćete unutarnje napetosti i ubrzati oslobađanje od njih. Negativan naboj izbacite pojačanim fizičkim aktivnostima. To će pridonijeti vašem zdravlju i pomoći vam da izbjegnete svađe. Nemojte zanemariti ni ostale tehnike samopomoći i duhovnosti, osobito one u kojima koristite tijelo kao medij, bilo da je riječ o masažama, sportu, plesu ili jogi.

Škorpion

Temelji novog ciklusa

Proces promišljanja o vlastitom identitetu još nije završen. Stvarnost vas je prošle godine izravno pogodila, donoseći istine koje nije uvijek bilo lako prihvatiti. Neko je vrijeme sve izgledalo usporeno, teško, čak i bezizlazno. Sve dok niste prestali kriviti druge za ono čime niste bili zadovoljni. Stvari su se počele pomicati s mrtve točke, no pred vama je godina izazova. Postavljate temelje za nov ciklus života. Rezultati možda neće biti odmah vidljivi, ali dugoročno će donijeti stabilnost i uspjeh.

Riješite se loših navika, lijenosti ili izbjegavanja odgovornosti. Dovršite sve one poslove koje ste odgađali i gurali pod tepih. Podršku i inspiraciju dobit ćete u ljubavi. Veselje u kreativnom radu, ljubavi i djeci ublažit će vašu oštrinu. Suradnja s drugima i organizacija svakodnevnog života bit će vrlo izazovni jer nećete imati strpljenja za trivijalnosti. Tijekom ljetnih mjeseci i rane jeseni dolazi do ubrzanja. Pokrenite sve svoje resurse, pa slobodno riskirajte i u poslu.

horoskop
Getty Images horoskop
Strijelac

Između kontrole i slobode

Vaš je sustav vrijednosti izložen dubokim promjenama. Osjećate otpor prema ograničenjima i pojačanu potrebu za slobodom. Unatoč vašoj neumornoj energiji i sjajnim idejama, teško ćete se oduprijeti unutarnjim dvojbama. Da biste održali ravnotežu, postajete ozbiljni i strogi, a potreba za kontrolom naglašena. Pomoći ćete sami sebi ako preispitate motivaciju i prioritete. Provjerite jurišate li na vjetrenjače i koliko su realni trenutačno postavljeni ciljevi. Preispitivanjem ćete pojačati senzibilitet prema obitelji. Treba vam podrška, ali vam ponos ne dopušta pokazati svoju osjetljivu stranu.

Druga polovica godine otvara mogućnosti da nekim duhovnim ili stvarnim putovanjem dobijete drukčiju perspektivu svojega životnog trenutka. Ponovno ćete vidjeti širu sliku stvarnosti, što će vam pomoći u postizanju  ravnoteže. Ciljevi vam postaju jasniji i preciznije izraženi. Vraća vam se optimizam jer originalne ideje i nesputanost napokon počinju davati rezultate.

Jarac

Povjerenje u život

Potreba za kontrolom koju stvarate radom i ambicijom neće vas uvijek štititi od neželjenih promjena. Vlastiti bi vas osjećaji mogli iznenaditi i na površinu iznijeti spoznaje koje ste skrivali sami od sebe. Pokrenule su ih turbulentne poslovne prilike koje će se odraziti i na obiteljske okolnosti. Mijenjaju se uhodane navike, a ponekad vam se čini da ste potpuno izgubili kontrolu. Slika koju ste imali o sebi nestaje, ponekad u iznenadnim potresima.

Vrijeme je da preispitate potrebu za kontrolom. Povjerenje u život, vjera da postoje nevidljivi tokovi koji upravljaju vašim životnim razvojem može biti doista oslobađajuća. Osjećaj da odgovornost ne mora uvijek biti na vašim leđima otvara vam zanimljiv uvid u  vlastito biće. Čini vam se kao da nakon dugo vremena ponovno prepoznajete sebe. To prepoznavanje vodi vas prema poslovnoj i obiteljskoj organizaciji života, koja će u većoj mjeri ispuniti vaše potrebe i donijeti dubok osjećaj sigurnosti. Otvorite s povjerenjem vrata promjenama koje ponajprije mijenjaju vas same.

horoskop
Getty Images horoskop
Vodenjak

Zaslužene nagrade

Zaslužen uspjeh koji dobivate za sve što ste marljivo radili u prošlom razdoblju učvršćuje vaš osjećaj sigurnosti. Potvrda za rad i znanje koje ste dosad uložili na poslu, u društvu, sportskim ili slobodnim aktivnostima ispunit će srce ponosom i osjećajem da ste posebni. Svakodnevne obaveze neće vam teško padati jer ćete u njih unositi optimizam i duboku vjeru da možete pokrenuti pozitivne promjene. Vaš entuzijazam i kreativnost prijeći će i na vaše kolege i suradnike, pa ćete spontano preuzeti ulogu vođe. Mnogima ćete biti rame za plakanje i odličan savjetnik.

Vaša će se nesklonost autoritetima ublažiti uspješnim poslovnim suradnjama. Ako se bavite humanitarnim radom, ovo će biti razdoblje velikih i uspješnih projekata. U drugoj polovici godine partnerski odnosi procvjetat će u punoj mjeri. Ljubavna veza postaje najveći izvor radosti, a partnerove vizije i optimizam povest će vas naprijed. Pronađite u partnerovim očima ogledalo vlastite duše.

Ribe

Pritajeni nemir

Ribe sanjaju o ljubavi, o ljepoti, o savršenom svijetu. Ti slatki snovi polako, ali sigurno, mijenjaju način na koji izražavate osobnost. Sve ćete se češće povlačiti u osamu kako biste uronili u tišinu i svoje unutarnje svjetove. Intenzivnije nego prije razmišljat ćete o uvođenju promjena u načinu na koji zarađujete novac i koliko stvarno vrijedite. Premda je vaš osjećaj za vrijednosti vrlo specifičan, pojačava se nezadovoljstvo time što niste odgovarajuće nagrađeni za svoj rad. Ipak, još nije vrijeme za velike promjene.

Utjehu i snagu nalazite u kreativnim interesima. Snažni emotivni impulsi otvaraju vaše srce radosti stvaranja. Ljubav, stabilna i snažna, izvor je vaše snage, nadahnuće za stvaranje. Taj unutarnji sjaj čini vas posebno zanimljivima. Drugi će se željeti zagrijati na toplini vaše pozitivne energije. Pažljivo birajte društvo, družite se s onima koji znaju dijeliti, a ne samo uzimati. Početak kreativnih projekata, sportske aktivnosti, igre s djecom ili prinova u obitelji učinit će ovu godinu posebnom. Ribe samci svojim će veseljem i optimizmom privući pravog partnera.