Mnogi se suočavaju s pitanjem gdje u stanu ili kući postaviti policu za knjige. Tu se najčešće bira mjesto koje preostane nakon što se u sobi smjeste glavni dijelovi namještaja. Međutim, tako riskirate blokadu pozitivne energije. Zato pročitajte ove savjete feng shuija – učenja koji najviše pažnje posvećuje orijentaciji u prostoru kako bi se osigurao prosperitet i napredak.

Police za knjige, kao produžetak vaše kreativnosti i mašte trebaju se postaviti u svijetlu i prozračnu prostoriju, gdje kreativna energija može neometano rasti i pozitivno utjecati na vašu cjelokupnu energiju.

Neke od najpoznatijih teorija feng shuija koriste kardinalne pravce za kreiranje osam dijelova sobe. Za svaki pravac se kaže da ima jedinstvene pozitivne ili negativne energije. U okviru ove teorije, Zapad bi trebao biti pravac kreativnosti. Postavljanjem police za knjige u zapadnom dijelu sobe povećat ćete protok kreativne i intelektualne energije.

Ako ste vrlo ponosni na svoju kolekciju knjiga, možete staviti policu i u središnji dio doma kako bi vam donosila radost svaki put kad uđete u sobu. Energija koju osjećate kada vidite istaknutu policu za knjige odrazit će se nazad u prostoriju, povećavajući pozitivnu energiju i radost u prostoru. Dobro mjesto je i blizina prednjeg ulaza u kuću. Ova lokacija odražava protok pozitivne energije i potiče kreativno razmišljanje.

U praksi feng shuija, nered izaziva negativnu i zbunjujuću energiju koja može blokirati pozitivan protok energije kroz prostoriju. Ovo se odnosi na nered u prostoriji, ali uključuje i nered na policama za knjige. Stoga, da biste maksimalno povećali protok pozitivne energije, trebali biste redovno čistiti police i knjige. Oslobodite se starih i oštećenih knjiga koje više ne koristite. Čuvajući takve knjige dozvoljavate staroj i negativnoj energiji da pusti korijen u vašem životnom prostoru.