Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODRŽAVANJE UREDNOSTI U DOMU: Bit ćete organiziraniji i imati osjećaj da vladate svojim životom

Autor Nikolina Balenović

Savjete o tome kako održavati urednost vlastitog doma donosi Nikolina Balenović, intuitivna i dipl. feng shui savjetnica

 dom Izvor: Shutterstock

Nekima je održavanje urednosti vrlo jednostavno, a nekima baš i nije. Ako vam je urođeno da u lakoći održavate svoj dom urednim, vjerujem da se i osjećate lijepo u njemu. On vam daje osjećaj ugode, mira i opuštenosti. To je vaša oaza.

Neki ljudi imaju urednost prirodno u sebi – uredni su i lako održavaju dom urednim.

Ako niste jedni od njih, znajte da je navedeno moguće naučiti. Naravno trebat će vam vremena, prakse i ustrajnosti da bi se nova navika utjelovila. Međutim, s voljom, željom i ustrajnošću da navedeno želite, ova vrlina može postati vaša.

Ako želite promijeniti svoje navike, te iz neurednog doma imati uredan doma, sljedeće će biti potrebno:
1. Strpljenje prema sebi – dok se ne utjelovi nova navika

2. Uviđanje što lijepo vam donosi kada imate uredan dom – osjetite kako se osjećate kada ste u urednom prostoru. Kada se povežete sa dobrobitima urednog doma, onda ćete tome i težiti.

Razmislite koje nove navike bi bilo dobro uvesti, od dolje navedenih:

  • Vraćajte stvari uvijek na isto mjesto. Ako samo ovo uvrstite u svoj život, nećete gubiti dragocjeno vrijeme na beskrajno traženje stvari i dom će vam sigurno biti uredniji.
  • Kada kupite / dobijete neku novu stvar, neku staru stvar koju više ne koristite ili ne volite, otpustite iz svojeg doma (bilo da ju bacite ili da ju poklonite dalje). Time ćete održavati svoj dom u protoku – nešto izađe, nešto novo uđe.
  • Kada kupujete nešto novo u dućanu, prije nego kupite tu stvar pitajte se gdje će ona stajati. Na ovaj način možete spriječiti gomilanje u domu, jer kada uvidite da nemate mjesta gdje biste nešto stavili, ili ćete nešto postojeće morati izbaciti ili vam nije niti potrebno to nešto drugo.
  • Odlažite stvari na mjestima sličnosti – što znači u kuhinji ne stoje stvari za kupaonicu i obratno. Dakle u kuhinji držite namirnice i stvari koje svu vam potrebne za kuhanje i spremanje hrane. Dok u kupaonici držite samo stvari koje su vezane za vašu higijenu tijela. Također, ne skupljajte reklamne uzorke. Ako ste ih dobili, iskoristite ih unutar mjesec dana, a nakon tog vremena ih ili poklonite ili bacite.
  • Unesite naviku da počistite odmah za sobom, ne ostavljajte za poslije.
  • Poštu ne odlažite na stolu za kasnije jer je onda puštate da danima stoji. Dajte si u zadatak da ćete unutar 2-3h od dolaska doma baciti kuverte u papir, a neplaćene račune staviti na posebno mjesto za neplaćene račune – 2 minute posla. Ako u pošti imate neke važne dokumente koje trebate pažljivo iščitati, stavite ih na mjesto privremeno i dajte si recimo 2-3 dana unutar kojih ćete te dokumente pročitati umjesto da surfate internetom. Samo iz primjene ovih jednostavnih primjera, možete se osjećati snažnije, uz jači osjećaj sebe, da lako vladate svojim životom i imate lijepi odnos sa svojim domom.
  • Kada god izlazite iz svojeg doma, ostavite ga urednim. Tako da kada dolazite u svoj dom, uvijek će vas dočekati uredan dom. Meni je to posebno korisno prije nego odlazim negdje na vikend i na godišnji odmor na duže vrijeme. Svaki puta kada se vratim kući nakon više dana, uvijek me uveseli moj dom – kako je čist, mirisan i čeka me.

Na početku vam može biti teško svakodnevno ostavljati uredan dom, s praksom to će vam postati navika.

Praksa koju zamjećujem s ljudima koji imaju uredan dom je da unutar spremanja obroka – odmah pospremaju suđe. Tako da na kraju ručka ili večere, ostaju samo tanjuri i beštek, eventualno neki lonac – ne ostaje hrpa suđa. Istovremeno se radi i ručak i posprema se suđe. Ako se stavlja fokus na kuhanje, a suđe i lonci se samo gomilaju, naravno da nakon ručka više nećete imati snage pospremiti suđe, jer i samo vizualno izgleda vrlo opterećujuće. Dok, ako kuhate i istovremeno perete i čistite zdjelice, tanjure i beštek koji vam u tom trenutku više ne trebaju – imat ćete nakon objeda puno manje suđa za očistiti i veća je vjerojatnost da ćete to odmah učiniti. 

Razvijte sisteme koji vama funkcioniraju i koji su vama jednostavni i učinkoviti.

Ovo su samo neki od primjera. Krenite od onoga što vam je jednostavno i izvedivo. Sa svakom promjenom navike bitna je prvobitna volja, a onda je presudna ustrajnost.

Iznimno se isplati imati uredan i organiziran dom – činit će i vas same organiziranima i osjećat ćete da vladate svojim životom. Bit će vam ugodno i lijepo u vlastitom domu, a i rado ćete željeti ugostiti ljude koje volite.

 Nikolina Balenović
Nikolina Balenović
Izvor: Privatni album

Ako želite puno više naučiti o urednosti doma i kako imati svoj uredan i organiziran dom, predlažem vam online tečaj „Uredan i organiziran dom uz feng shui“ koji prolazite u svojem ritmu. Sve informacije možete pronaći OVDJE.

Izdvojeno za vas...

Najnovije