Nisu stvari te zbog kojih život stagnira, nego stav čuvanja i zadržavanja

Koncepcija čistoće u feng shuiju podrazumijeva i generalno sređivanje: sortiranje stvari tako da sve imaju svoje mjesto, popravke pokvarenog, bacanje nepotrebnog, neupotrebljivog i svega što nije u funkciji, što vam se ne sviđa ili ne upotrebljavate dulje vrijeme.

Nered ulazi u ljudsko bioenergetsko polje i pridonosi neorganiziranom, kaotičnom razmišljanju, a posljedično i jednu nevolju za drugom. Navika da skupljamo i čuvamo nepotrebne stvari (pod izgovorom da će nam možda jednog dana zatrebati) ukazuje na to da duboko u sebi čuvamo strah, tugu, nezadovoljstvo, brigu...

Poruka: novo i bolje nije za nas

Kada nešto čuvamo, zapravo razmišljamo o potrebi, siromaštvu, vjerujemo da će nam sutra to nedostajati i da nećemo moći ispuniti te potrebe.

Tako šaljemo dvije poruke svom mozgu i svom životu: da ne vjerujemo u sutra i da mislimo kako novo i bolje nije za nas. Sve dok se materijalno i emocionalno držimo starog i beskorisnog, neće biti mjesta za nove mogućnosti. Tendencija pretrpavanja prostora (osim očiglednih razloga kada više članova obitelji živi u malom prostoru) povezana je s instinktom samozaštite i ograđivanja od drugih zbog nesigurnosti. Što nam je zaista potrebno da bismo se osjećali sretno i sigurno i koliko smo svjesni da nas upravo gomilanje stvari sprečava da to postignemo?

Stvari ispod kreveta narušavaju zdravlje, a potreba da se stvari slažu na police (naročito one iznad radnih stolova i kreveta) izaziva konstantnu strepnju od nečeg neočekivanog.

Kada pretrpamo središte, sjeveroistok ili jugozapad prostora, previše smo zabrinuti za zdravlje i najčešće ugrožavamo funkcije gušterače, želuca ili slezene.

Nered na zapadu ili sjeverozapadu često nas vodi u konfliktne situacije zbog gubitka kontrole, a pluća i debelo crijevo postaju osjetljiva mjesta.

Pretrpan sjever ograničava naše potencijale, sprečava nas da jasno izražavamo osjećaje, donosi strahove i probleme s mjehurom i bubrezima.

Istok i jugoistok na gomilanje stvari uzvraćaju neodlučnošću, konfuzijom, potisnutim bijesom, ali i disfunkcijom jetre ili žuči.

Nered na jugu donosi problematično i nasilno ponašanje, izostanak priznanja, omalovažavanje i poremećaj u radu srca, tankog crijeva i imunološkog sustava.