Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukrasite se prirodom! Oduševljeni smo botaničkim nakitom

Zlatarna Lapidarium u suradnji s dizajnerima i umjetnicima kreira autorske kolekcije botaničkog nakita u kojima je uhvaćena ljepota i snaga prirodnog svijeta

 nakit Izvor: PR

Botanička kolekcija za ljubitelje prirode

Ljudi su od pamtivijeka koristili nakit kao univerzalni izraz sebe. Prvi komadi uzimani su iz prirode, a svladavanjem obrade plemenitih metala i pojavom dragog kamenja izrada nakita uvelike se izmijenila i razvila u raznim smjerovima. No, priroda je svojom raznolikošću i bogatstvom ostala jednom od najvećih muza za sve umjetnike, pa tako i za autore botaničkih kolekcija zlatarne Lapidarium.

Iscjeliteljski duh ginka

Među prvim Lapidarium botaničkim zbirkama bile su Ginko i Orhideja, kreirane u suradnji sa zagrebačkom umjetnicom Irinejom Ćubelom koja inspiraciju za svoj nakit pronalazi u prirodi, istražujući organske forme u kojima prepoznaje simboliku.

 nakit

nakit
Izvor: PR

Kolekciju Ginko odlikuje suptilna forma sljubljena s romantičnom aurom teme – sveto stablo ginka, jedno od svjetskih čuda koje je preživjelo i katastrofu u Hirošimi, poznato je po začudnoj ljekovitosti pa kao simbol “vječnoga" života, mosta koji spaja daleku prošlost i budućnost, donosi ljubav i mir.

Jednostavna organska forma repliciranih listova ginka naznačuje iscjeliteljski duh prema društvu i vremenu u kojem živimo. Nošenjem ovog komada stvara se veza s prirodom na suptilnoj razini, romantičan koncept koji se danas u doba otuđenja od prirode doima u potpunosti suvremeno.

Afrodizijak na dlanu

Inspiracija za drugu kolekciju bila je izuzetna ljepota orhideje, egzotičnog i profinjenog cvijeta uz koji povezujemo ljubav, romansu, erotiku i želju za intimnošću. Rasipnost boja i oblika orhideju čini vrlo neobičnom i zanimljivom, a neki je smatraju i afrodizijakom, cvijetom zavođenja.

U drevnoj Kini orhideje se često povezivalo s plodnošću i smatralo se kako pomažu pri začeću te jamče roditeljstvo, dok je u antičkoj Grčkoj taj cvijet bio toliko vezan uz žensku spolnost da je čak jedan rod orhideja dobio naziv po grčkoj božici
ljubavi, Afroditi.

 Lapidarium_Orhideja_prsten_nausnice

Lapidarium_Orhideja_prsten_nausnice
Izvor: PR

Kolekcija Orhideja slavi ovu kraljicu cvijeća ekstravagantne pojavnosti i posebnog mirisa koja u našu svijest priziva ljubav, strast i privlačnost. Tehnikama kovanja i patiniranja te su vrijednosti oživljene u profinjenom nakitu protkanom intimom, a potom i proslavljene na ženskom tijelu.

 Lapidarium_Orhideja_narukvica

Lapidarium_Orhideja_narukvica
Izvor: PR

'Tekuće zlato' u srebru

Još jedna Lapidaruim botanička zbirka je kolekcija Maslina, stvorena u suradnji s Marom Borović, kreativno nezavisnom umjetnicom čija čistoća likovne logike susreće uzburkane poetske evokacije. Njezine kolekcije inspirirane su svakodnevnom predmetnom okolinom, oplemenjene vrhunskom izradom u zlatu i
srebru.

 Lapidarium_Maslina_bros

Lapidarium_Maslina_bros
Izvor: PR

Maslina je “tekuće zlato” koje od pamtivijeka simbolizira mir, zdravlje i dugovječan život, a njezina nenametljiva ljepota, kao i Marina autorska kolekcija, u svojoj jednostavnosti ostaje bezvremenska.

 Lapidarium_Maslina_ogrlica

Lapidarium_Maslina_ogrlica
Izvor: PR

Botaničke i ostale Lapidarium autorske kolekcije nakita možete pogledati online ili uživo u Radničkoj 10 u Zagrebu.

Najnovije