Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veganska koža od micelija postaje modni hit

Nakon što su znanstvenici otkrili inovativnu zamjenu za životinjsku i umjetnu kožu, proizvodnja kože od micelija gljiva kreće u masovnu proizvodnju...

 Adidas (1) Izvor: PR

Krajem prošle godine su sportski brend Adidas, dizajnerica Stella McCartney i grupacija Kering, koja okuplja niz luksuznih brendova među kojima su Gucci, Saint Laurent i Balenciaga, osnovali konzorcij za ulaganje u proizvodnju veganske kože Mylo, najavivši da će je ubrzo početi koristiti u svojim modnim linijama.

Ovog su proljeća predstavili prve kreacije – komplet s topom i hlačama Stella McCartney, te Adidasove tenisice Stan Smith u Mylo izdanju, a najavljeno je da bi „u bliskoj budućnosti“ mogli biti dostupni u masovnoj prodaji.

 Stella McCartney (1)

Stella McCartney (1)
Izvor: PR

 Adidas (1)

Adidas (1)
Izvor: PR

Biomaterijal Mylo proizvod je američke tvrtke Bolt Threads, koja ga uzgaja iz micelija gljiva. Potrebno je dva tjedna da nastane sloj spužvaste teksture koji se prerađuje u „kožu“, posve nalik onoj klasičnoj, ali se za razliku od nje dobiva bez okrutnosti prema životinjama i bez uporabe štetnih kemikalija.

Trendu se pridružila i francuska modna kuća Hermès, udruživši se s američkom biotehnološkom tvrtkom MycoWorks, koja proizvodi micelij-kožu Sylvania. Od tog materijala izrađena je nova verzija slavne Hermèsove torbe Victoria koja u prodaju kreće potkraj ove godine.

 Hermes (3)

Hermes (3)
Izvor: PR

Najnovije