Život je putovanje, a na nama je kako ćemo ga isplanirati, kojim stazama koračati... Cilj je za svakog od nas različit, ali svi na koncu težimo istome, ispunjenošću i životu vrijednom življenja. Kako savršeno isplanirati životni put i uživati u svakom koraku, odlično zna 29- godišnja Tea Vasiljević, koja, uz to što je travel blogerica, uspješno gradi i znanstvenu karijeru. Već tri godine piše blog travelina.com.hr, zaposlena je kao istraživačka asistentica na Institutu Ruđer Bošković te radi na doktoratu u sklopu kojeg se bavi biologijom karcinoma. Paralelno je upisana i na poslijediplomski studij biologije. Svoje istraživanje i izradu doktorata također smatra jednom vrstom putovanja koje je u svakom smislu jedinstveno i neponovljivo.

Dosad je posjetila 40-ak zemalja, samo ove godine bila je u njih osam (Velika Britanija, Italija, Zanzibar, Francuska, Njemačka, Bugarska, Mađarska i Španjolska), a za kraj 2022. planira putovanje koje uključuje čak tri zemlje. 

'Moram priznati da je ovo prva Nova godina da negdje putujem. Inače sam uvijek bila protiv toga jer su tada cijene aviokarata i smještaja iznimno skupe, ali s obzirom na to da sam zaposlena uz puno radno vrijeme, moram se prilagoditi kombiniranju godišnjeg odmora s praznicima. Pronašla sam jeftine karte za jedan road trip koji će započeti u Jordanu, preko Palestine i završava u Izraelu', kaže Tea koja putovanja kao i doživljaje s njih gleda na jedan pomalo drugačiji način.

'Mislim da moji savjeti na blogu daju jednu dozu svježine. Prije svega gledam što bih ja voljela da mi je netko objasnio kad sam planirala odlazak na određenu destinaciju ili koju informaciju nisam mogla pronaći s lakoćom. Osim toga, naglasak stavljam na jeftina putovanja, odnosno kako si svatko može priuštiti putovanja uz nekoliko trikova o kojima otvoreno pišem na svom blogu. Fokus mi je svakako na pronalasku jeftinih karata i destinacija. Isto tako, kada biram mjesta gdje otputovati, biram one destinacije za koje pronađem jeftine aviokarte u periodu kada mogu putovati. Destinacija ne mora nužno imati niži životni standard. Smještaj se uvijek može pronaći jeftiniji ako nisi puno izbirljiv, meni je samo bitno da je čisto i toplo, a s obzirom da u smještaju samo prespavam, vrlo brzo nešto pronađem. I da - obožavam mjesta koja se rijetko posjećuju', kaže nam blogerica.

Svoje je avanture započela čim je postala punoljetna, tada se zaputila na prvo solo putovanje u Španjolsku gdje je provela 10 dana s potpunim strancima. I danas joj je to jedno od najljepših iskustava. Stoga, svima koji se muče s odlukom trebaju li otputovati sami ili ne, Tea savjetuje: 'Velika prednost odlaska na put solo je ta što postoji zajednica istomišljenika, jako otvorenih i pozitivnih ljudi s kojima se možeš povezati samo ako se odlučiš negdje otići samostalno. Potpuni izlazak iz komfor zone, osjećaj beskrajne slobode. Solo putovanja su idealna prilika da zapravo upoznaš sebe'.

A gdje ove zime otputovati, bilo da ste sami, u paru ili s društvom? Tea ima prijedloge.

'Obožavam vikend izlete, napune me energijom i pripreme za novi radni tjedan. Ove zime bih preporučila izlete u unutrašnjosti, pogotovo na ona mjesta koja ne stignemo u ljetnim mjesecima jer je tada prioritet more. Za one koji vole planinarenje i duboku prirodu preporučila bi Gorski kotar, Moslavačko gorje i stazu 7 slapova u Istri. Osim toga, stvarno preporučujem Plitvice u zimskom izdanju – moj apsolutni favorit! Cijene ulaznica budu jeftinije, a meni su Plitvice puno ljepše prekrivene snijegom. Za one na jugu preporučujem izlet do kule Nutjak, obilazak Stonskih zidina, odlazak na Forticu u Omišu ili pak posjet vidikovcu jezera Torak idealni su za jednodnevne izlete', zaključuje Travelina.