Sandra Petrač, poznatija po Instagram profilu @take.you.to, s nama je podijelila gdje se zaputiti na vikend izlet. Činjenicu da Hrvatska obiluje prirodnim ljepotama svi već vrlo dobro znamo, ali neke su lokacije i dalje nedovoljno poznate većem broju ljudi. Ako vam nedostaje ideja što novo istražiti, 3 lokacije koje predlaže Sandra svakako se isplati uvrstiti u itinerar:

1. Kanjon rijeke Bijele
Kanjon rijeke Bijele (nazivaju ga i hrvatskim Grand Canyonom) nalazi se u neposrednoj blizini Karina. Rijeka Bijela hidrogeološki je fenomen, a kanjon rijeke bijelu boju poprima od otopljenog vapnenca po čemu je najvjerojatnije i dobila ime.

Kanjon je nastao na rasjedu dvaju brda, a ima nekoliko velikih slapova (najviši oko 15-20 m) koji u podnožju formiraju prirodne bazene prozirne zelenkaste boje. Iznad toka rijeke izdižu se stijene od kojih su neke visoke preko 300 m i na kojima se nalazi desetak pravaca za sportsko penjanje. Sam uspon do izvora rijeke nije osobito zahtjevan, nego je pravog izletničkog tipa u trajanju od cca 45 minuta. Svakim korakom, sve više se 'otvara' crveni kanjon obojen malim bazenima tirkizne vode s pogledom na udaljeni Jadran. Ukratko, pravi skriveni biser stvoren za izlet što će, nadam se, uskoro shvatiti i lokalno stanovništvo te ga prestati zagađivati raznim otpadom.

2. Vražji stolček
Ako niste raspoloženi za putovanje daleko od Zagreba, krenite prema sjeveru do Vražjeg stolčeka za kojeg se vežu mnoge legende, ali i divan pogled.

Do Stolčeka je potrebno tek nekoliko minuta hoda od parkinga do kojeg će vas dovesti navigacija. S druge strane ceste kreće uspon po vrlo dobro utabanom putu. Nema markacija pa netko tko dolazi prvi put treba obratiti pozornost na sljedeće: nakon nekoliko minuta hoda uzbrdo s desne strane naići ćete na manju ravninu (livadu) nakon koje se, par metara dalje, skreće s glavnog na manji puteljak desno u šumu. Tim putem uskoro ste kod Stolčeka, iako korijenje i ponekad strma uzbrdica otežavaju šetnju. Vražji stolček nazivaju i oazom Mediterana nad dolinom rijeke Bednje zbog crvenkastog tla, okolne borove šume i smreke. Mi smo došli u podne, ali vjerujem kako je za vrijeme zalaska sunca najljepše.

Ipak, postoji i jedna legenda vezana uz ovo mjesto - u narodu je postojalo mišljenje da ovaj kameni stolček ima nadnaravna ljekovita svojstva. Posebno se odnosi na žene koje iz nekog razloga ne mogu zatrudnjeti te se kaže da trebaju samo sjesti na taj kamen i tako riješiti svoj problem.

3. Slap Butori
Vozeći se pravcem iz Buja u pravcu Oprtlja, nakon sela Marušići na malenom raskršću dočekat će vas smeđi putokaz 'Slap Butori'. Dvjestotinjak metara od putokaza niz livadu obraslu poljskim cvijećem, puteljak nas je odveo ravno iznad tajanstvenog slapa i ponora Butori. Ovaj manje poznati krški fenomen u sjeverozapadnoj Istri skriven je od pogleda, ali njegova ljepota jednostavno nadahnjuje. Slap visok 10 m izlazi iz Jugovog potoka, pada u jezerce, a potom nestaje u ponoru stvarajući bajkovit prizor i magičnu atmosferu.