Drvene daske za rezanje stoljećima su bile dijelom kuhinje, a vole ih i kuhari amateri i profesionalni kuhari zbog svoje trajnosti i lijepe estetike. No budući da drvo zadržava vodu više nego što bi to mogla plastična daska za rezanje, te daske također apsorbiraju osobito jake mirise - i klice. Kako bismo saznali kako najbolje održavati svoje drvene daske za rezanje tijekom godina, pitali smo Tareka Alamea i Tiffany Yu, suosnivača kalifornijske tvrtke za daske za rezanje Sonder LA, za njihove savjete za održavanje:

1. Izbjegavajte nazubljene noževe

Nazubljeni noževi, poput onih koje koristite za rezanje kruha, na primjer, "užasno će oštetiti daske za rezanje izrađene od drva", kažu Alame i Yu za mbg. "Dizajn nazubljenog ruba sličan je dizajnu pile", dodaju oni, "koja je posebno dizajnirana za rezanje vrlo duboko u drvo i kidanje drvenih vlakana." Ako ćete koristiti nazubljeni nož, upotrijebite ga na jeftinijoj plastičnoj dasci od koje ćete se lakše rastati nakon što se izgrebe i ošteti.

2. Uvijek operite obje strane daske

Budući da će drvene daske upiti vodu, uvijek operite obje strane, kažu Alame i Yu, čak i ako režete samo s jedne strane. To će omogućiti ravnomjernu apsorpciju vode, koja "drvena vlakna održava stabilnijima", objašnjavaju.

3. Operite je što prije

A kad smo već kod pranja daske za rezanje, poželjet ćete je oprati što je prije moguće, posebno kada režete nešto neugodnog mirisa ili sirovo, poput mesa, ribe, češnjaka i slično. Alame i Yu kažu što prije što je operete, to ćete bolje moći izbjeći bilo kakav dugotrajan miris.

4. Riješite se mirisa limunom i solju

Ako se neki miris ipak zadrži na dasci za rezanje (poput češnjaka) jednostavno uzmite limun i malo soli. "Po dasci obilno pospite krupnu sol, a zatim razrežite limun na pola i utrljajte njime sol u ploču", preporučuju Alame i Yu, "istiskujući sok na ploču." Na vašoj će ploči ostati svjež miris limuna i, nadamo se, ni traga češnjaka, luka ili slično.

5. Kao rezervnu opciju upotrijebite sodu bikarbonu

Ako limun i sol nisu dovoljno učinkoviti te i dalje ostane malo mirisa, vjerojatno će se miris prirodno raspršiti dok se suši.

No, jedan od načina uklanjanja tvrdokornog mirisa, prema Alameu i Yu, jest ribanje smrdljivog dijela daske pastom od sode bikarbone pomoću spužve ili četkice za zube. "Pastu možete napraviti miješanjem tri dijela sode bikarbone s jednim dijelom vode", objašnjavaju, napominjući da mirise koji ostanu na površini često uzrokuju slabe organske kiseline. "Soda bikarbona neutralizira takve kiseline, uklanjajući njihov miris", dodaju.

Izvor: mindbodygreen.com