Na osnovi procjena Svjetskog instituta za resurse, u područjima gdje stanovništvo pati od neuhranjenosti, kao što su afričke i jugoazijske zemlje, u smeću završi ekvivalent hrane od 500 kalorija po osobi, dok se u razvijenom svijetu ta brojka penje i do 1520 kalorija na dan.
Direktor Svjetske banke Jim Yong Kim naglasio je u izvještaju objavljenom potkraj veljače ove godine da je količina hrane koja se baca sramotna. "Milijuni ljudi širom svijeta svaku večer idu spavati gladni, dok se na milijune tona hrane baca ili pokvari u prodavnicama. Moramo se uhvatiti u koštac s tim problemom u svim zemljama, u cilju poboljšanja sigurnosti hrane, ali i da bismo okončali siromaštvo", objašnjava Kim.
U izvještaju Svjetske banke stoji i da su zbog rekordne žetve pšenice, kukuruza i riže povećane zalihe na globalnoj razini, a cijene hrane smanjene za tri posto u odnosu na posljednje tromjesečje. Također, u izvještaju je objašnjeno kako ekonomska i socijalna politika mogu pozitivno utjecati na to da se smanji gubitak hrane, uz pomoć inženjeringa i odgovarajućih intervencija u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju.