Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priča za 30 sekundi: U potrazi za pravim vođom

Paulo Coelho je na svojem službenom blogu podijelio zanimljiv tekst koji je dobio od jednog čitatelja. Koga biste vi odabrali na temelju opisa?

 društveni poredak vođa Izvor: Shutterstock

Riječ je o tekstu koji je sadržavao kratak upitnik u kojem su predstavljeni profili trojice velikih svjetskih vođa koji su živjeli u isto vrijeme. Je li moguće odabrati najboljeg među njima na temelju sljedećih podataka:

Osoba A povezuje se s vračevima i često se savjetuje s astrolozima. Imao je dvije ljubavnice. Njegova je supruga bila lezbijka. Puno je pušio. Dnevno je pio osam do deset martinija.

Osoba B zbog svoje arogancije nikada nije uspjela zadržati posao. Prespavao bi svako jutro. Tijekom školovanja je koristio opijum i uvijek je bio loš učenik. Svakog bi jutra popio čašu brendija.

Osoba C proglašena je herojem. Bio je vegetarijanac i nije pušio. Njegova je disciplina svima mogla služiti kao primjer. Povremeno bi popio pivo. Ostao je s istom ženom i u dobru i u zlu.

Koji bi bio vaš odgovor?

Osoba A je Franklin Delano Roosevelt, osoba B Winston Churchill, a osoba C Adolf Hitler.

Što je, dakle, vodstvo? Definicija u enciklopediji kaže da je to sposobnost individualca da potiče druge na traganje za istim ciljem. Knjižare su pune tekstova o ovoj temi, a vođe se obično opisuju samim superlativima kao osobe sa zavidnim sposobnostima i genijalnim idejama. Vođa je u društvu isto što i “učitelj“ u duhovnom smislu. No, to baš i nije potpuno točno.

Jedan od najvećih problema, posebice u današnje vrijeme kada svijet stremi fundamentalizmu, jest taj što ne dozvoljavamo ljudima na visokim pozicijama da čine uobičajene ljudske pogreške.

Neprestano tragamo za savršenim vođom i time riskiramo dolazak novog ekstremista poput Hitlera. Uvijek tražimo pastira koji će nas voditi i pokazati nam put.

No za velike revolucije i ljudski napredak zaslužni su sasvim obični ljudi poput nas. Moramo samo imati hrabrosti donijeti ključnu odluku u pravom trenutku.

Izvor: paulocoelhoblog.com

Najnovije