Čakre određuju naše ponašanje i stavove

Tijelo je kompleksan sustav satkan od mnoštva suptilnih energija, centara, nadija i mnogih nevidljivih i neopipljivih konstrukcija koje su, zbog tvoje ograničene vanjske percepcije, golim okom nevidljive. Čakre su jedne od njih.

Čakre predstavljaju centre svijesti u tebi. To su fokalne energetske točke ispunjene pranom (vitalnom energijom) te imaju jasan, direktan i neposredan efekt na tvoj svakodnevni život. Prostiru se od trtične kosti do vrha glave. Pojedina čakra na koju je većina tvoje kundalini energije fokusirana određuje tvoje bazično ponašanje i oblikuje tvoje stavove.

Test: Je li blokirana vaša prva čakra?

Prva čakra: Muladhara – „korijenska potpora“


Prva čakra je poput sidra koje vas drži centriranim i pri najvećim životnim olujama. Muladhara predstavlja bazu, temelj, vaš oslonac i nalazi se na bazi kralježnice (trtična kost). U ovoj čakri se povezujete sa svojim fizičkim tijelom i učite se biti prisutni u njemu, kao i u sadašnjem trenutku. U njoj je smještena vaša primordijalna najmoćnija energija - kundalini.

U muladhari pokušavate nadrasti osnovne potrebe svoje fizičke prirode i želite razviti osjećaj sigurnosti. Pomaže vam naći životni put, da se osovite na vlastite nogama, pustite korijene i hranite se tjelesno i duhovno.

Povezujući se s elementom zemlje, ovaj energetski centar je odgovoran za sve što se manifestira u fizičkom svijetu. Tiče se svega materijalnog i primarnog instinkta za preživljavanje: zdravlja, tijela, navika.

Dijelovi tijela povezani s muladharom su: kosti, stopala, noge, perineum, debelo crijevo, rektum, baza kralježnice, nadbubrežne žlijezde, te je izuzetno odgovorna za naš imunitet.

Regulira životne teme koje uključuje lekcije o materijalnom svijetu: preživljavanje, sposobnost da se zauzmete za sebe, povjerenje u obitelji, odnose s precima… Također, radi na eliminaciji, zdravlju, vitalnosti, stabilnosti i postojanosti.

Ako nije razvijena na emotivnom nivou možete osjećati: da "hodate" po klimavoj površini, da niste prizemljeni, nemate samopouzdanja, nesigurni ste, neodlučni, gubite interes za vanjski svijet, ne osjećate se ugodno u svom tijelu, muče vas razne opsesije i ovisnosti, isparljive emocije, sebičnost, depresija, strahovi…

Na fizičkoj razini, možete imati problema s: umorom, artritisom, išijasom, hemeroidima, crijevima, anusom, kostima, nogama, stopalima, nadbubrežnom žlijezdom, mjehurom.

Kako aktivirati i izbalansirati korijensku čakru


Pročišćavanje i uravnoteženje energije muladhare pomaže da održite čvrstu ukorijenjenost, te da razvijete stabilan stav i postojan um. Tako održavate svijest o svojim tjelesnim potrebama, stječete sposobnost skladnog funkcioniranja u svakodnevici dok istodobno razvijate svoj unutarnji svijet. Mentalno ste stabilniji te udahnjujete život kreativnim i duhovnim zamislima.

Afirmacija za otvaranje prve čakre: Ja jesam

Zvučna vibracija za otvaranje prve čakre: LAM

Boja za otvaranje prve čakre: crvena

Osjetilo kojim se otvara prva čakra: njuh

Planet koji vlada prvom čakrom: Saturn

Element povezan s prvom čakrom: Zemlja

Oblik povezan s prvom čakrom: kocka

Životinje povezane s prvom čakrom: slon, bik, vol

Kristali za otvaranje prve čakre: dimni kvarc, hematit, beril, crni turmalin, granat

Kojoj čakri pripada koji kristal

Hrana za otvaranje prve čakre: korjenasto povrće (mrkva, pastrnjak, krumpir, batat, rotkvica, repa, bundeva, luk, češnjak, kikiriki), sjemenke, mahunarke (leća, grah, slanutak, soja), orašasti plodovi

Začini za otvaranje prve čakre: kurkuma, ružmarin, korijen maslačka (idealan za čaj)

Tjelesna aktivnost, pažnja na sebe i svjesnost o tijelu

Boravak u prirodi, grljenje drveća (dendroterapija), bosonogo hodanje, rad sa zemljom, vrtlarenje...

Meditacija na mentalnu sliku sebe kao stabla i puštanje korijenja duboko u zemlju

Vježbanje mulabandhe: aktiviranje energetskog lokota koji uključuje kontrakcije mišića perineuma ili dna zdjelice, te uvlačenje trbuha prema kralježnici

Joga posture za prizemljivanje: na primjer Drvo, Vrana, Plug, položaj djeteta

Aromaterapija

Birajte ulja koja prizemljuju, unose ravnotežu, stabilnost i dopuštaju da energija lakše teče kroz našu muladharu. To mogu biti: đumbir, (motivira, daje samopouzdanje), patchouli (pruža osjećaj sigurnosti, pripadanja, prizemljenja), timijan+lavanda (u kombinaciji uvelike jačaju imunitet), sandal (pomaže kod neodlučnosti, smiruje, opušta, vraća u sadašnji trenutak), vetiver (održava vas prisutnim i pomaže da iskoristite maksimum od svake prilike pred vama), tamjan (smanjuje stres i tjera negativne emocije), ylang ylang (uklanja stres, djeluje kao afrodizijak).

Otvorite čakre uz pomoć mirisa

Afirmacije
Ja sam siguran i stabilan.
Prizemljen sam poput stabla.
Volim ono što jesam.
U miru sam s onim tko jesam.
Ostajem stabilan i prizemljen i pri izazovima.
Slobodan sam izraziti svoj pravi identitet.
Siguran sam.

Glazba za oslobađanje od straha i krivnje te za otvaranje korijenske čakre

Više o autorici Jagdeesh Kaur, certificiranoj učiteljici kundalini joge i Shakti plesa doznajte na Soul Temple.