Za sebe nikad nije govorila da je iscjelitelj. Ona je osoba koja pomaže drugima da shvate koliko su divni, da otkriju svoju moć i da sa svog puta uklone sve ono što im smeta da ostvare svojpuni potencijal.

Ipak, Louise Hay je iscijelila živote mnogih, počevši od svog, ranjenog incestom, zlostavljanjem u braku i na kraju teškim oboljenjem - rakom. Louise je u sebi pronašla snagu, moć da sve preokrene, da se od svega očisti i potpuno promjeni svoj život.

"Treba vremena da bi sjeme izraslo u biljku", rekla je jednom prilikom Louise. "Isto je i s pozitivnim izjavama - potrebno je neko vrijeme od prve izjave do krajnje demonstracije. Budite strpljivi!", savjetovala je žena koja je više od dvadeset pet godina pomagala drugima da otkriju i primjene puni potencijal vlastitih stvaralačkih moći radi osobnog napretka i samoiscjeljenja.

Louise Hay svoje je učenje izražavala jednostavnim jezikom koji dopire do mnogih, a bazira se na afirmacijama. Kada izgovorite pozitivnu izjavu, kako nas je učila Louise, time u stvari vlastitoj podsvijesti poručujete: "Preuzimam odgovornost. Svjestan sam da mogu nešto promijeniti."

Ovu su afirmaciju o sadašnjem trenutku i životu u miru koje je 2015. godine u intervju za Sensu izdvojila kao najvažnije jer je vjerovala da najprije trebamo voljeti sebe. Tek onda smo sposobni voljeti sve druge i sve drugo, pojasnila je.

"Ja sam jedina sila u svom svijetu i ja stvaram miran život ispunjen ljubavlju i srećom."

"Volim sebe ovakvu kakva sam."

"Ja sam biće od energije i u potpunosti uživam u životu."

"Život me voli i ja volim život."

"Moć je uvijek u sadašnjem trenutku."