Hrana i duhovnost

Vedska kultura na hranu gleda u smislu kako ona utječe na naše raspoloženje. Hrana je podijeljena u tri odjeljka - Sattva, Rajas i Tamas. To su sanskrtske riječi koje imaju duboka značenja.

Tamas hrana je teška. Prepuna je praznih kilodžula, poput tjestenine, pizze i hrane koja u sebi nosi energiju mrtvih tvari - poput mesa. To vam sjeda u crijeva i stvara težinu. Ima malu hranjivu vrijednost za vaše tijelo, a na dubljoj razini također 'otežava' vaše energetsko polje. Nakon takvog obroka vjerojatno će vam se spavati. Prerađena i umjetna hrana također spadaju u ovu kategoriju.

Rajas hrana je začinjena. Učinak vas čini ubrzanima. Češnjak i luk, čili i jalapenos, na primjer, spadaju u ovu kategoriju. Oni stoga nisu dobri za meditaciju jer u to vrijeme želite smiriti um.

S druge strane, satvička hrana poput cjelovite, prirodne, organske hrane - voća i povrća s Majke Zemlje korisno je za smirenost, mir, probavu i zdravlje.

Podjela hrane na ovaj način odražava se na našu fiziologiju, psihologiju, misli, osjećaje i naravno na našu prilagodbu i tumačenje naše duhovne prirode.

Učenje o svetoj hrani

Na nedavnom putovanju u Byron Bay svemir mi je u lice stavio pravo značenje hrane. Bilo je to u organskom restoranu i naručila sam salatu od piletine i halloumi sira. Naručili smo i organske sokove. Sama vibracija tamo, ako ste osjetljivi, nešto je što treba pokupiti i pustiti da se filtrira u vašu perspektivu. Postoji magija spokoja, korisnosti i čistoće zraka za razliku od one u mojoj prometnoj ulici u Sydneyu.

Kad je salata došla, izgledala je apsolutno ukusno, ali u njoj je bilo nešto drugačije. Postala sam svjesna kako se konobar ponašao prema nama i prije narudžbe. U njemu je vladala smirenost i nježnost. Nije se žurio s pitanjem "koja je vaša narudžba" i na koristan nam je način objasnio jelovnik, na način koji danas često ne viđamo u Sydneyu.

Pred nas je stavljao obroke kao da će to biti gozba. Na prvi zalogaj znala sam da to jest gozba jer nikada nisam okusila ništa slično. Dakle, ispijanje soka od đumbira, kurkume i jabuke i jedenje salate dok uživamo u međusobnom društvu uz tihu mirnu glazbu u pozadini postali su naš osobni festival u prepunom restoranu.

Je li to bilo do restorana, konobara koji nas je posluživao, ulice Byron Baya ili činjenice da je svemir imao poruku za prenijeti, ne znam. Međutim, taj dan mi je glasno i jasno dostavljena poruka zašto je hrana bila duhovna.

Zašto je hrana sveta

Razmislite o tome. Hrana koju stavite u usta postoji da vas održi (dar Boga Vishnua, indijska tradicija nam kaže). Gradi vatru u trbuhu za dobru probavu (Božica Agni - vatra), a zatim se razdvaja na brojne elemente potrebne za izgradnju dobrih zdravih stanica. Ako jedete bezvrijednu hranu, dobivate bezvrijedne stanice, a jednostavno objašnjenje je da vas čini bolesnima.

Na emocionalnoj razini ako jedete Rajas hranu, imate nemiran um koji dovodi do nemirnih emocija. To nije dobro za stvaranje smirenosti i mira u vašem životu. Mali dodir s njom dat će vam motivaciju, a previše će uzburkati um koji će postati nemiran.

Psihološki će također na vas utjecati  hrana koju jedete jer vaše zdrave stanice zalaze dublje od samog fizičkog tijela. Hrane vam um. Slično tome, ako u svoj um unesete nezdrave mentalne informacije, vaš um postaje pretrpan i zbunjen nezdravim mislima, negativnim emocijama, brigom i slično. To uzrokuje nedostatak sna i uzrujanost. To se pretvara u ciklus i utječe na vaš živčani sustav.

Ako se družite s ljudima koji vam daju negativne komentare ili povratne informacije, to će utjecati na vas. To ćete upiti i to će vas ili deprimirati ili ćete se podsvjesno odlučiti pridružiti svojim negativnim prijateljima i postati poput njih u svom životu.

Dakle, hrana nije samo ono što jedemo. Riječ je o onome što osjećamo, što mislimo. Čime se hranimo duhovno i kako koristimo energiju da bi nam ili služila ili nas iscrpljivala? To zauzvrat znači da ljudi koji vam kuhaju, koji vas hrane hranom, koji uzgajaju hranu, energiju, vibracije, znanje, razmišljanja, osjećaje i brigu o kvaliteti hrane, ulaze u vaše jelo.

Hrana i vaša veza

Svi smo međusobno povezani i oslanjamo se jedni na druge kako bismo mogli suživjeti na ovom planetu. Bilo da se oslanjate na to da će vaše voće i povrće biti u trgovinama, da će benzin biti na benzinskoj crpki, vaš mobitel funkcionalan ili hrana u vašem restoranu biti dobra, moramo biti svjesni naše međusobne povezanosti. Na taj način hrana poprima novo značenje na svim razinama - energetski, duhovno, mentalno, emocionalno i fizički.

Dakle, ako se ne osjećate dobro, počnite gledati dalje od svog fizičkog tijela. Što vam ne ide na ovim drugim razinama? To može biti teško otkriti, zato potražite stručnjaka koji vam može pomoći, bilo da je savjetnik, psiholog, energetski radnik, nutricionist ili duhovni savjetnik. Kakav god input da vam daju, bit će to ‘hrana’ za vašu buduću perspektivu i pomoći će vam na vašem budućem putovanju.

Izvor: wellbeing.com.au