Što je duhovno buđenje?

Buđenje je proces kojem nema kraja, ali neke uobičajene pojave odvijaju se kad se osoba probudi. To su zbunjenost, nemir, guranje i povlačenje, mrak, povezanost, sinkronicitet, samo-autentičnost, viša svijest i bezuvjetna ljubav. Te pojave na kraju transformiraju čovjekov život.

Kad se osoba podvrgne duhovnom buđenju, ona se probudi za život. Stara uvjerenja, navike, socijalni uvjeti dolaze u pitanje i osoba počinje analizirati život. Smatra da život ima mnogo više od onoga na što je naučena ili kroz što prolazi.

Znakovi duhovnog buđenja

Prolazak kroz iskustvo duhovnog buđenja jedno je od vrlo zbunjujućih i najusamljenijih iskustava ikad, ali ujedno i najljepše iskustvo života. Ako je osoba na putu duhovnog buđenja, proći će kroz neke od sljedećih faza. 

  • Osoba osjeća da živi lažni život. Sve prema čemu je radila je lažno. Nešto što joj je donosilo radost i sreću sada više ne može donijeti zadovoljstvo.
  • Osoba počinje tražiti svrhu. Duboko želi znati stvarnu svrhu i smisao svog života. Ona o tome ne zna ništa, ali očajnički pokušava pronaći svrhu. Okružit će je osjećaj "nestalog", nedostatak nečega, poput dijela duše.
  • Osoba nije zadovoljna onim što prolazi. Osjeća se frustrirano, beznadno i nemirno. Odjednom, želja za promjenama daje zamaha njezinom procesu buđenja. Osjeća potrebu da pojednostavi svoj život. Ovo pojednostavljenje života može značiti potpuni prekid s ljudima koji u njezinom životu imaju toksičnu ulogu. Također će ponovno procijeniti svoje navike. Pokušat će pronaći novi i bolji posao, koji će je zadovoljiti.
  • Počinje postavljati pitanja s dubokim značenjima poput "što radim ovdje"? "Svrha moga života"? "Patnje ljudi"? Počinje filozofski razmišljati. Uznemirit će je intenzitet misli i pitanja bez odgovora.
  • Osoba će shvatiti da su stvari koje su naučene tijekom čitavog života samo laž, počet će preispitivati sebe, svoja uvjerenja, osjećaje i vrijednosti i shvatit će da sve to nije njeno vlastito, već naslijeđeno od ljudi iz okruženja ili kulture u kojoj živi.
  • Osjećaj da se sve ruši i nastupa tama, potrebni su kako bi osoba razumjela pravo značenje svjetlosti. Uznemirit će je stanje ovoga svijeta, siromaštvo, pohlepa, sebičnost, pa čak i okolišni ili klimatski uvjeti. Ova depresija odvest će je do potrebe za osamljivanjem. Osjećat će nedostatak razumijevanja i izgubljenost.
  • Materijalizam i profit postaju ništa za osobu koja prolazi kroz duhovno buđenje. Počinje osjećati bol u društvu.
  • Žudit će za samoćom i iskusiti introvertnu stranu svoje prirode za razliku od prethodne ekstrovertiranosti. Počet će uživati u tišini. Slušat će svoju savjest. Pokušat će smanjiti socijalni kontakt i u ovom trenutku može izgubiti vezu sa svojim starim prijateljima i znancima.

Zaključak

Duhovno buđenje smatra se inicijacijom na duhovnom putu. Ako osoba to ne iskusi, slijedit će prazninu novca, slave, ljubavi i moći. To je onaj aspekt čovječnosti koji tjera osobu da se poveže s trenutkom, sa sobom, drugima, prirodom i onim što je značajno. Javlja se u neočekivanim vremenima, ali u vrijeme krajnje potrebe. To se ne može planirati. Duhovno buđenje ulazi u život osobe i pokazuje se kao oluja koji mete sve pred sobom.

Izvor: consciousreminder