Zašto trebate napuniti svoje kristale?

Kristali imaju tendenciju zadržati energiju kojoj su izloženi - što nije uvijek dobro. Kao što moderna mističarka Imani Quinn objašnjava za mbg, ako na primjer koristite kristal za zaštitu energije, taj kamen apsorbira energiju od koje vas štiti. 

Zbog toga je važno riješiti se negativne energije koju je vaš kristal nakupio. "Treba ga napuniti gorivom, baš kao što i našu energiju treba napuniti spavanjem svake noći", dodaje Quinn. 

Dio punjenja kristala je pročišćavanje njegove energetske ploče - stoga neki ljudi punjenje kristala nazivaju "čišćenjem". Kristal se puni prirodnom energijom, poput one mjeseca, tla, vode itd.

Kako odabrati najbolji način punjenja?

Metoda punjenja kristala ne nedostaje, pa kako znati koje koristiti za određeni kristal? Prema Quinn, najbolje je da slijedite svoju intuiciju.

"Mislim da je izgradnja intuitivnog odnosa doista važna jer stvara bliskost s vašim kristalima", kaže ona, dodajući da je to najvažnije.

Nijedan način punjenja nije bolji od drugog. Samo pripazite na svoj kristal i na to hoće li se dobro slagati s vodom ili soli, jer neki to neće dobro podnijeti. 

9 metoda punjenja kristala:

1. Smjestite ih pod pun mjesec

Pun mjesec je moćna točka u mjesečevom ciklusu i čini čuda za čišćenje i punjenje vaših omiljenih kristala.

Sve što morate učiniti je "preko noći kristal ostaviti vani na zemlji, u noći punog mjeseca, da se napuni mjesečevom energijom", rekla je prethodno Ashley Leavy, osnivačica i direktorica škole ljubavi i svjetlosti kristalne terapije. Ako ga ne možete ostaviti vani stavite ga na prozorsku dasku do koje dopire mjesečina.

2. Namočite ih u mjesečevoj vodi

Za još jednu mogućnost punjenja kristala povezanu s mjesecom, Quinn predlaže da napravite mjesečevu vodu. Možete smjestiti svoje kristale u ovu vodu na oko sat vremena ili preliti mjesečevu vodu preko svog kristala. Opet, budite sigurni da to radite samo s kamenjem koje podnosi vlagu. 

3. Zakopajte ih u zemlju

Leavy također predlaže da zakopate svoje kristale kako biste ih očistili i napunili: "Iskopajte malu rupu u koju ćete zakopati svoj kamen, stavljajući zemlju koju ste uklonili u zemljani lonac ili staklenku", prethodno je rekla.

"Položite kristal u zemlju u posudi ili teglici. Zatim spustite posudu u rupu i prekrijte je preostalom zemljom. Označite to mjesto zastavicom ili nekom drugom oznakom i ostavite kamen zatrpan barem jedan tjedan." To će vam pomoći napuniti kristal moćnim svojstvima tla iz kojeg je potekao.

4. Očistite ih zvukom

Zvuk može biti moćan alat kada je u pitanju pomicanje frekvencija, i kao takav omiljen je kod Karen Frazier, autorice Kristala za iscjeljenje. "Volim ih smjestiti u pjevajuću posudu i zazvoniti", rekla je.

5. Očistite ih pomoću mirisnih štapića ili začinskog bilja

Frazier je također ljubitelj punjenja kristala biljem ili mirisnim štapićima, kao i Leavy. "Da biste očistili svoje kamenje paljenjem svetog bilja, prođite svojim kristalom kroz dim (poput kadulje, slatke trave, Palo Santo ili cedar) ili mirisnih štapića (poput sandalovine, lavande ili jasmina) otprilike dvije do tri minute", kaže Leavy.

6. Uronite ih u sol

Quinn kaže da za punjenje kristala možete koristiti i sol (po mogućnosti morsku). Jednostavno stavite svoj kamen u sol i pustite da odstoji preko noći. Ne koristite ovu metodu s mekšim kamenjem poput tirkiza, opala i kalcita, koji se lako mogu oštetiti.

7. Iskoristite dah da ih napunite

Dah se također može koristiti za čišćenje kristala, Leavy je ranije rekla za mbg. "Da biste očistili kamen dahom, prvo morate očistiti misli od bilo kakvih vanjskih misli", napomenula je. "Zatim držite kristal u jednoj ruci i snažno izdahnite, brzo mašući drugom rukom preko kristala."

8. Povežite ih sa svojim duhovnim vodičima

Ako radite s bilo kojim duhovnim vodičima ili božanstvima, svoje kristale možete povezati s njima, objašnjava Quinn. Bilo putem molitve ili meditacije, možete odvojiti trenutak i zamoliti svoje vodiče da se povežu s vašim kristalima i vašom namjerom za njih. 

9. Vizualizacija čišćenja

I na kraju, Leavy je prethodno predložila upotrebu tehnike vizualizacije za punjenje vašeg kristala: zamislite univerzalno, ljekovito svjetlo koje ispunjava vaš kristal dok se sva stara energija ne otopi. 

"Gledajte kako se svjetlost širi sve dok ne okruži kamen i ne ispuni vam ruke. Namjera vam treba biti ukloniti svu negativnost s kamena i otopiti je", podučava ona. "Kad intuitivno osjetite da je kamen očišćen, možete zaustaviti vizualizaciju." 

Savjeti koje treba imati na umu

Punjenje kristala ne mora biti složen posao, ali ako tek započinjete, evo nekoliko savjeta koje morate imati na umu:

Saznajte mogu li vaši kristali podnijeti sol ili vodu. Nekoliko uobičajenih kristala koje možete čistiti vodom su sorte kvarca, ametista, ahata, mjesečevog kamena i citrina. Ako sumnjate, odlučite se za drugu tehniku čišćenja.

Proučite s kojim je elementom kristal povezan. "Potražite svojstva svakog kristala i pogledajte sa čime su povezani", kaže Quinn. Na primjer, malahit je povezan sa Zemljom, pa punjenje u zemlji zakopavanjem ima smisla.

Budući da kristali mogu proći kroz mnoge ruke prije nego što se nađu u vašoj, uvijek ih je dobro očistiti čim ih donesete kući. Nikad ne znate kakvu energiju su možda upili.

Najčešća pitanja:

Koliko često biste trebali puniti svoje kristale?

Na ovo pitanje zaista nema sigurnog odgovora, jer to ovisi o tome čemu su kristali bili izloženi u određenom trenutku. Kao što Quinn kaže, možda se nećete tuširati na dan kada niste bili jako aktivni, ali ako ste vježbali i oznojili se, želite se istuširati. Isto vrijedi i za kristale.

Uz to, definitivno želite novom kristalu pružiti dobro čišćenje kad ga prvi put dobijete. Radi o procjeni koliko ste ga koristili, je li bio izložen negativnoj energiji itd. Ako ga često upotrebljavate, treba ga često i puniti. 

Gdje biste trebali pohraniti svoje kristale nakon što se napune?

Ako nisu izloženi i želite ih čuvati negdje na sigurnom, svoje kristale možete smjestiti u malu meku vrećicu. Tako će izbjeći ogrebotine ili prašinu. Naročito pripazite na oštre rubove jer se komadi mogu polomiti.

Zaključak

Kristali mogu pomoći u dobrom raspoloženju, poticanju kreativnosti i osobnoj zaštititi. No, što duže imamo kristale u svom posjedu, to više energije oni mogu pokupiti. Da biste bili sigurni da vaši kristali ne zadržavaju bilo kakvu dugotrajnu negativnost, očistite ih po potrebi. Vjerojatno ćete nakon toga osjetiti razliku.