U današnje vrijeme svjesni smo činjenice, a i znanstveno je dokazano, da žive stanice u ljudi, životinja i biljaka emitiraju oku nevidljive energije. Čak i jednostavni organizmi koji se sastoje od nakupine stanica odašilju svjetlost koja je vidljiva na tzv. Kirlijanovim fotografijama. Ljudsko tijelo ima sedam energetskih centara ili čakri: na vrhu glave, čelu, grlu, srcu, solarnom pleksusu, tik ispod pupka i na dnu karlice.

Životinje su, uz ovih sedam čakri te pripadajućom mrežom meridijana kroz koje teče energija, blagoslovljene još jednom osnovnom čakrom, tzv. brahijalnom, koja je izuzetno osjetljiva te hvata „ono nešto“: druge energije i zračenja koje ljudi nisu u mogućnosti detektirati. One se prenose direktno do mozga, gdje se brzo obrađuju i potiču na akciju pa zbog toga govorimo o postojanju životinjskog instinkta. Zanimljivo je da četveronožne životinje imaju ukupno 35 čakri: 8 glavnih, 21 manju i 6 osjetilnih čakri (u svakoj šapi te na korijenu svakog uha).

Kod svake su vrste životinja čakre drugačije smještene, no mogu se povući paralele između vrsta, a nepravilnosti u radu određenih čakri povezuju se s bolestima organa koji se nalaze u neposrednoj blizini.