Eneagram: 9 lica duše

1. Reformator
Jedinice imaju snažan osjećaj za razlikovanje „ispravnog“ od „neispravnog“, pri čemu pogreške koje zapažaju kod sebe i kod drugih snažno osuđuju. Teže savršenstvu i jako se boje pogriješiti, stoga često jako kontroliraju svoje ponašanje. Najčešće su opsjednute čistoćom i redom u kući. Lako postanu moralne cjepidlake koje svima drže predavanja. U donošenju važnih odluka odugovlače jer žele donijeti savršenu odluku, a boje se pogriješiti.

2. Pomagač
Dvojke silno žele biti drugima potrebne i na taj se način osjetiti važnima i voljenima. One će zadovoljavati potrebe drugih da bi od njih dobile zahvalnost i ljubav, ali se mogu ponašati osvetoljubivo ako to ne dobiju. Žele da njihovo davanje bude zapaženo i nagrađeno. Zbog pretjeranog davanja pomoći drugima često postaju ohole i ponosne na svoje sposobnosti. Laskanjem drugima manipuliraju u želji da za svoje davanje što više dobiju zauzvrat.

3. Uspješni
Moto trojki glasi Dobar sam kad pobjeđujem. Ambiciozne su i kompetitivne i ulažu golemu energiju u svoje projekte. Često su uspješne javne osobe, biznismeni ili menadžeri, ali koji god posao radile, radit će ga učinkovito i kompetentno. Unatoč tomu, često precjenjuju svoje sposobnosti i ne žele prepoznati neuspjeh kad im se dogodi. Da bi bile uspješne, prilagođavat će se okolini poput kameleona, pri čemu izgube kontakt sa svojim autentičnim osjećajima. Jako im je stalo do imidža.

4. Individualist
Četvorke izbjegavaju običnost, sve što je općeprihvaćeno. Često su u djetinjstvu ili mladosti doživjele emocionalni šok ili gubitak pa svojom patnjom opravdavaju potrebu da se ne pokoravaju društvenim normama. Sklone su preuveličavanju i dramatiziranju situacija. Njihov je život obilježen čežnjom – više vole čeznuti za nečim, nego to imati, što im pravi poteškoće u ljubavnom odnosu u kojem izgube interes za partnera koji je dostupan. Često su senzibilne i umjetnički darovite pa svoje osjećaje znaju izraziti slikom, glazbom, pisanjem ili plesom. Imaju istančan ukus i osjećaj za lijepo. Često su vrlo zavidne drugima.

5. Istraživač
Petice vole promatrati i proučavati svijet oko sebe želeći ga prije svega sagledati objektivno i o njemu što više saznati. Znatiželjni su i vole istraživati, prijemčivi su za nove ideje i dojmove. Svoje osjećaje drže pod kontrolom, emocionalno su vrlo suzdržane, ponekad i hladne. Vole se izolirati i samovati i ne vole kad netko ulazi u njihov prostor. Veliki su skupljači i vole skupljati – informacije i znanje, ali i stvari. Ne vole davati, često su i škrti. Izvrsni su i pažljivi slušači, čime mogu drugim ljudima pomagati objektivnije sagledati život.


6. Oprezni
Neprestano zaokupljene sigurnošću, šestice projiciraju opasnost svuda oko sebe. Zbog toga su često pretjerano tjeskobne i prestrašene i uvijek predviđaju ono najgore što se može dogoditi. U poslu im to može pomoći jer vrlo lako predvide pogreške i slabe točke u nekom projektu pa ih mogu izbjeći. Sumnjičave su. Kao prijatelji i suradnici pouzdane su, odane i privržene. Postoje i tzv. kontrafobične šestice – to su šestice koje, da bi prikrile golem strah koji osjećaju, srljaju u opasnosti i rizične poslove, što im u životu stvara probleme.

7. Entuzijast
Zaigrane i optimistične, sedmice su vrlo aktivne. Neumjerene su i najradije nikad ne bi stale i predahnule. Svega uvijek žele više – doživljaja, jela, pića, projekata... Često previše pričaju. Pune su idealizma i planova i svoj entuzijazam lako prenose na druge. U svojem veselju znaju biti vrlo površne. Imaju smisao za humor i žele gledati samo vedru stranu života jer im je preteško suočiti se s tjeskobom i strahovima koje potiskuju. Lagodnim načinom života izbjegavaju bol i sve teškoće.

8. Izazivač
Osmice ostavljaju dojam da su jake i moćne, a mogu i u drugima poticati osjećaj snage. Ne žele priznati svoje slabosti, štoviše, slabost preziru i ne ispričavaju se za nešto što su krivo učinile. Često su grube prema ljudima, a tu grubost ne prepoznaju. Postavljaju se zaštitnički prema slabijima, ali jake izazivaju i žele se sukobljavati. U ime pravde borit će se svim raspoloživim sredstvima. Osvetu smatraju dobrim načinom uspostavljanja pravde. Lako kod drugih prepoznaju neiskrenost i imaju potrebu razotkriti je. Vrlo su strastvene u svemu što rade.

9. Mirotvorac
Devetke mrze sukobe. U želji za mirom umanjivat će ili negirati uznemirujuće situacije ako ih već ne mogu izbjeći. Bijes ne izražavaju i teško ga u sebi prepoznaju. Vrlo su komotne, često i lijene, što ih ponekad vodi u nepokretnost i letargiju. Znaju biti izrazito kolebljive, ali kad jasno znaju što hoće, provest će u djelo svoje zamisli. Pouzdane su, poštene i iskrene, gotovo do naivnosti. U odnosima previše teže za stapanjem i simbiozom s partnerom pa izgube kontakt sa sobom.

Više o eneagramu pročitajte ovdje