Tijelo priča našu životnu priču

Pokret znači život i sve dok se krećemo, bit ćemo živi. Jednom kada se prestanemo kretati, prestat će i naš život u doslovnom, ali i metaforičkom smislu. Naše povrijeđenosti, fizičke, emocionalne ili mentalne, kao i strahovi od daljnjih povreda otežavaju naše kretanje te na razne načine guše život u nama.

Sve su te povrijeđenosti zabilježene u našemu tijelu, zato ih tijelom – kroz držanje, hod, te na druge načine i pokazujemo. One posebno dolaze do izražaja u plesu, kroz koji svatko od nas priča svoju osobnu, intimnu priču. No ples nam ujedno pomaže i da svoje povrijeđenosti otpustimo, da iskusimo slobodu i lakoću postojanja te da oslobođeni uvjetovanosti počnemo živjeti svoje stvarne potencijale.

Onog časa kada smo prestali plesati, prestali smo i živjeti. - Šamanska mudrost

A sve se to događa dok plešemo ples wu tao. Wu tao je energetski, terapijski ples koji nam pomaže da se uskladimo sa silom života – univerzalnom energijom iz koje smo i nastali. Specifični plesni pokreti, koji se (u kombinaciji s odgovarajućom glazbom i vizualizacijom) izvode, potiču otvaranje energetskih kanala u tijelu.

Energija koja je do tada bila blokirana počinje slobodno teći pa povrijeđenosti koje se zbog energetskih blokada nisu mogle uzemljiti počinju izlaziti iz našega tijela, čime se na najdubljim osnovama događa iscjeljenje.

Pet osnovnih plesova

Ples se temelji na drevnom taoističkom principu o kretanju pet elemenata, starom najmanje dvije i pol tisuće godina, koji je u osnovi kompletne tradicionalne kineske medicine. Elementi (voda, drvo, vatra, zemlja i zrak) različiti su oblici univerzalne energije u materijalnoj dimenziji i svaki je zadužen za određene segmente našeg života, svaki od njih upravlja različitim emocijama i pokriva različite aspekte našeg fizičkog zdravlja. U wu tau postoji pet osnovnih plesova:

Ples zraka omogućuje nam da se oslobodimo tereta prošlosti te da se otvorimo novim životim iskustvima. Pomaže nam i da se riješimo tuge koju osjećamo uvijek kada ne možemo otpustiti prošlost. Ovaj ples potiče ozdravljenje od svih bolesti vezanih uz respiratorni sustav (bolesti pluća, upala grla, prehlada i sl.), te općenito jača naš obrambeni mehanizam. Pomaže i u uspostavi uravnotežene probave te u pročišćenju tena. Ples zraka donosi nam osjećaj slobode i lakoće postojanja.

Kada izvodimo ples zraka, zamišljamo da smo ptica koja slobodno leti nebom, ili pak drvo koje ujesen otpušta staro i uvelo lišće, ne bi li u proljeće moglo odjenuti novo.

Ples vode pomaže nam da se oslobodimo svojih najdubljih uvjetovanosti – onih koje smo od roditelja i predaka naslijedili začećem. Ovim plesom oslobađamo se strahova, jačamo povjerenje u život i s lakoćom prepuštamo struji života. Energija vode naša je seksualna energija, stoga nam ovaj ples pomaže i da se lakše prepustimo u seksualnom odnosu, da se dublje spojimo s partnerom te da puno intenzivnije iskusimo užitak. Ples (preko bubrega, koji i skladište našu seksualnu energiju) pomaže u jačanju vitalnosti, reguliranju hormonskog sustava i vodenog metabolizma, te u ozdravljenju reproduktivnih organa.

Plešući ples vode zamišljamo da smo sjeme na dnu mora koje voda lagano ljulja s jedne na drugu stranu (ili embrij u utrobi majke). To sjeme simbolizira naš ukupni potencijal, koji možemo ostvariti tek onda kada se riješimo uvjetovanosti.

Ples drveta pomaže nam u osvješćivanju svoje individualnosti i različitosti u odnosu na druge. Pomaže nam u jačanju samopoštovanja te nas podržava u nastojanjima da se u životu zauzmemo i izborimo za sebe. Ples oslobađa i našu kreativnost te nam pomaže u osvještavanju potisnutih talenata. Ples drveta oslobađa nas od napetosti, glavobolja i nesanice, a rješavamo se i ljutnje (koja se javlja uvijek kada smo na bilo koji način sputani).  

U plesu zamišljamo da smo drvo, koje uživajući u podršci energije neba i energije zemlje stvara duboke korijene, razvija snažno deblo i bogatu krošnju, baš kao što i mi, ako smo u djetinjstvu zalijevani energijom ljubavi i podrške svojih roditelja izrastamo u stabilnog i kreativnog pojedinca.  

Ples vatre pomaže nam da otvorimo srce i živimo svoju istinsku prirodu. Kada živimo iz srca, onda je naš život prožet ljubavlju, strašću, optimizmom i životnom radošću, a upravo su to naša prirodna stanja. Zato je ovaj ples izvrstan lijek protiv mržnje, depresije, gorčine i pesimizma. Plešući, radimo i na oslobađanju od srčanih oboljenja; ples pomaže i u borbi protiv hladnoće u tijelu te kod loše cirkulacije.

Ples vatre je vrlo dinamičan, i baš kao što se vatra širi u svim smjerovima, tako smo i mi, u izvođenju ovog plesa slobodni i nesputani. Vrlo često nam se spontano pojavljuje osmijeh na licu, što je pokazatelj da smo "zapalili" vatru u svome srcu.   

Zemlja je naš izvor hrane, stoga nam Ples zemlje pomaže da sami sebe počnemo hraniti svime onime što tijelo i duša trebaju te nas potiče da se prema sebi počnemo odnositi s ljubavlju. Ovaj nam ples također pomaže da se riješimo pretjeranih briga (posebno egzistencijalnih) te da sa zahvalnošću prihvatimo sve ono što nam život nosi. Naime, zahvalnost je najljepša molitva i zato nam se plesom zemlje otvara put ka obilju – emocionalnom, duševnom, ali i materijalnom.

Ples zemlje i podsjeća na neku vrstu molitve, kroz koju izražavamo zahvalnost zemlji zbog svih njenih darova, ali i životu, na svim iskustvima kroz koja učimo i zahvaljujući kojima postajemo bolji ljudi.

Ples je meditacija u kojoj se istovremeno i gubimo i nalazimo. - Nepoznati autor

Premda ples ima zadanu koreografiju, plesni su pokreti jednostavni i vrlo brzo postaju spontani. A kada se to dogodi, umiruje se um te unatoč kretanju ulazimo u duboko meditativno stanje. Zato se u plesu često javljaju različiti uvidi i spoznaje. Tijekom plesnih seansi stvara se i snažna grupna iscjeljujuća energija, koja bitno ubrzava iscjeljenje svakog praktikanta.

Kako su koncipirane plesne seanse?

U plesnim seansama uvijek započinjemo s nekom od vježbi pokretanja energije u tijelu (self shiatsu, do in vježbe, posebne vježbe istezanja i slično), nastavljamo s plesovima po elementima, a završavamo uvijek meditacijom kojom integriramo iscjeljenje koje se u plesu dogodilo.

Ples vodi Egli Ilić, jedini cetrificirani instruktor wu tao plesa u Hrvatskoj.

Želite li doživjeti ples wu tao, posjetite nas u Palinovečkoj 40, u Dječjem vrtiću Vrbani, utorkom ili četvrtkom u 20.15, uz obaveznu najavu na egliilic@gmail.com ili 091 5566980.

U tijeku su i prijave za novu plesnu grupu.