Čakra volje i energije

Dominantna boja treće čakre je žuta, a element povezan s njom vatra. Na sanskrtu naziv za treću čakru je manipura, što znači blistav dragulj, a može se prevesti i kao „grad dragulja“.

Na tjelesnoj razini treća čakra je povezana s gušteračom, želucem, žučnom vrećicom, jetrima i drugim organima i žlijezdama u području solarnog pleksusa.

Na emocionalnoj i mentalnoj razini disbalans treće čakre može izazvati ozbiljne emocionalne probleme, kao što su sumnja i nepovjerenje prema ljudima u svakodnevnom životu, nedostatak samopoštovanja, problem s autoritetima, preosjetljivost, nesigurnost, fokusiranost na prošlost i velika želja da se ugodi drugima.

Karakteristike treće čakre, solarnog pleksusa

Eterična ulja za uravnoteživanje treće čakre

Eterično ulje paprene metvice izvrsno je za balansiranje treće čakre jer pomaže kod probave i stimulira protok životne energije či, posebno u probavnim organima. Ono ulijeva zdravo samopoštovanje i sliku o sebi, oslobađa strahova, smiruje um, ublažava glavobolju i pomaže u probavljanju hrane. Kao i eterično ulje, hidrolat paprene metvice pomaže pri kolitisu, gastritisu i drugim probavnim problemima.

Da bi se koristio kao digestivni tonik, žličicu hidrolata paprene metvice treba pomiješati u šalici vode ili čaja. 

Eterično ulje limunske trave na emocionalnoj razini ublažava anksioznost, pruža optimistično raspoloženje, djeluje antidepresivno, pomaže održavanju emocionalne ravnoteže, olakšava suočavanje s negativnim emocijama, smanjuje stres i napetost.

Eterična ulja borovice i cedra daju unutarnju snagu i samopouzdanje, obnavljaju emocionalnu ravnotežu, pomažu da se izgradi povjerenje i štite nas od negativnih utjecaja. Eterično ulje borovice pomaže da se tijelo osloboditi toksina, čisti naš emotivni svijet kada od drugih ljudi primimo loše vibracije, pa se posebno preporučuje osobama koje su svakodnevno u kontaktu s velikim brojem ljudi.

Za balansiranje treće čakre ukapajte nekoliko kapi preporučenih eteričnih ulja u aromaru. Ulja će vas opustiti, a ujedno će osvježiti zrak u prostoriji. Ako nemate lampicu za eterična ulja, bit će dovoljna posuda s toplom vodom.

Također, možete utrljati nekoliko kapi mješavine eteričnih ulja za balansiranje treće čakre na solarni pleksus, dlan ili ručni zglob, prinijeti nosu i nekoliko puta duboko udahnuti. Kako je element ove čakre vatra, a boja žuta, dok se inhalirate eteričnim uljima, vizualizirajte ili naložite vatru i gledajte u plamen ili zamišljajte žuti suncokret na mjestu u tijelu gdje se nalazi treća čakra - to je izvrsno za otvaranje treće čakre.