Kreativnost rješava probleme

Kreativnost je moć stvaranja, proces jednako tajnovit kao što su tajnoviti i naši osjećaji. Poput čarolije, iz nevidljivih sila unutarnjeg svijeta ideja, vizija i osjećaja nastaje oblik, zvuk, ljepota ili umjetnost. Ono što je u nama dozrijevalo, postojalo kao nevidljiva energija, kao skrivena snaga, kao neostvaren san, u čaroliji kreativnosti postaje vidljivo, čujno, prepoznatljivo. Ne moramo biti umjetnici da bismo stvarali ono što odražava stanje našeg unutarnjeg svijeta.

Kreativnost ima svoje nevidljive prste u buketu cvijeća koje smo složili u vazu, u ukrasima na rođendanskoj torti koju smo sami ispekli, u načinu kako smo uredili svoj dom, u pjesmama koje pišemo samo za sebe, u svakom trenutku kada spontano zapjevamo uz glazbu s radija ili zaplešemo pokrenuti nevidljivim ritmom svoga srca.

Kreativnost će rješavati probleme, pronalaziti originalne načine djelovanja, šivati odjeću i peći kolače s jednakom strašću s kojom će slikati, dizajnirati neki predmet, pisati roman.

Odbacimo pravila i očekivanja

Svatko od nas osjeća kreativne porive, a načini na koje ih izražavamo jedinstven su izraz naše osobnosti. Taj poriv za stvaranjem pojavljuje se nepredvidljivo i, ako mu to dopustimo, odvlači nas u avanturu stvaranja. Kreativnost je poput igre. Da bi nas ponijela svojim žarom, moramo odbaciti pravila i očekivanja, sakriti satove, odreći se uhodanih staza.

Ona je neukroćeni dio naše duše, istovremeno strastven i plah. Ona je dio nas koji se nije prestao diviti i čuditi svijetu, dio koji se prepušta znatiželji, ne boji se postavljati pitanja ni uprljati odjeću. Moć kreativnosti oslobađa se kad si dopustimo pogriješiti, riskirati, gubiti vrijeme, baviti se nepraktičnim, ali lijepim stvarima i pritom se odlično zabavljati.

Bez kreativnosti svijet bi bio puno ružnije mjesto, s manje smijeha i veselja. Osjećaj da u svojim rukama imamo moć stvaranja poduprijet će nas u osobnom razvoju, povezati nas s vlastitim osjećajima, potaknuti maštu, unijeti ljepotu i vedrinu, te nam pokazati da se naši snovi mogu ostvariti.