Što je higijena spavanja?

Nažalost, nekim ljudima san ne dolazi tako lako na oči. Ako ste dio populacije kojoj je teško zaspati, preispitivanje higijene spavanja može se pokazati korisnim. Ako prvi put čujete za ovaj koncept, nastavite čitati kako biste saznali više o tome i zašto vam treba.

Jednostavno definirana higijena spavanja niz je aktivnosti koje radimo prije nego što zaspimo, piše portal artofhealthyliving. Može varirati od ispijanja tople čaše mlijeka, presvlačenja u pidžamu ili čak uključivanja aparata za bijelu buku. 

No prije nego što poradite na poboljšanju kvalitete spavanja, važno je znati zašto uopće imate toliko problema sa spavanjem.

Što je cirkadijalni ritam vašeg tijela?

Cirkadijalni ritam je 24-satni ciklus koji omogućuje našem tijelu da prepozna kada je vrijeme za odmor i kada je vrijeme za buđenje. Neki ga nazivaju i satom tijela. 

Kada ostanete budni prekasno ili spavate premalo, vaše tijelo to prepoznaje kao grešku u svom cirkadijalnom ritmu i tako ga resetira, što vam onemogućava normalno spavanje. To može rezultirati lošim spavanjem, umorom tijekom dana i zdravstvenim problemima u budućnosti.

Savjeti za poboljšanje higijene spavanja

Sad kad znate kako funkcionira cirkadijalni ritam vašeg tijela, evo nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste poboljšali kvalitetu sna: 

Stvorite rutinu prije spavanja 

Svake večeri potrudite se pridržavati uobičajene rutine prije spavanja. To će pomoći vašem tijelu da prepozna da je vrijeme za spavanje. Određene aktivnosti ovise o vama. Među njima mogu biti pranje zuba, meditacija ili presvlačenje u pidžamu. Tijekom tog vremena trebali biste smanjiti bilo kakvu izloženost elektronici, jer dodani podražaji mogu uzrokovati da duže ostanete budni.

Držite se redovnog rasporeda spavanja

Važno je pridržavati se redovnog vremena spavanja i buđenja, jer omogućuje vašem tijelu da točno prepozna kada je dovoljno spavalo. Činite to dovoljno često i razvit ćete redoviti raspored spavanja, pa ćete lako zaspati u željeno vrijeme.

Osigurajte da vam je krevet čist

Dobri uvjeti za noćni odmor ključni su za poboljšanje kvalitete sna. Odvojite vrijeme za čišćenje spavaće sobe i pritom posvetite posebnu pažnju krevetu. Neka vam postane navika održavati red i ulagati u kvalitetne plahte, pokrivače i jastuke. Ništa nije tako lijepo kao ulazak u čisti krevet i uvlačenja pod meke, svježe pokrivače nakon dugog dana. 

Blokirajte neželjenu svjetlost i zvuk

Opušteno okruženje omogućuje vašem tijelu da prepozna da se može odmarati bez ometanja. Ipak, izlaganje jakom svjetlu može vas noću držati budnima. Možda trebate zavjese za zamračivanje kako biste zadržali sobu u potpunom mraku. Također možete kupiti čepiće za uši kako biste blokirali neželjenu buku. 

Izbjegavajte kofein i alkohol noću 

Prehrana također utječe na kvalitetu sna. Ako možete, pokušajte ograničiti unos stimulansa poput kofeina. Stimulansi mogu utjecati na razinu adrenalina, zbog čega ćete nepotrebno ostati budni. Isto vrijedi i za alkohol. Iako se smatra sedativom, pijenje prije spavanja također može smanjiti kvalitetu sna, a može čak uzrokovati nesanicu i apneju u snu.

Ne jedite neposredno prije spavanja

Izbjegavajte velike obroke, posebno neposredno prije spavanja, jer probavni proces može remetiti san. Spavanje punog želuca također može ometati vaše respiratorne funkcije, što čini još veću vjerojatnost da ćete se probuditi usred noći. Jelo prije odlaska u krevet također može uzrokovati refluks, što može dovesti do apneje u snu i drugih ozbiljnih bolesti povezanih sa spavanjem.

Doista, spavanje je nešto čemu mnogi ljudi ne daju dovoljno važnosti. Iako se to lako može previdjeti, nedostatak kvalitetnog odmora može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Između svakodnevnih stresora u životu i na poslu, pravilna higijena spavanja možda će vam biti posljednja stvar na umu. Ipak, trebali biste se potruditi poboljšati higijenu spavanja. Vaš um i tijelo će vam biti zahvalni na tome.