Zašto ujutro piti vodu?

Dijetetičarka Brigitte Zeitlin, osnivačica tvrtke BZ Nutrition u New Yorku, smatra da biste odmah nakon buđenja jednostavno trebali biti vodu. "Voda je neophodna našem tijelu, ali je ne može samo stvoriti, pa je moramo unijeti u organizam." "Voda igra veliku ulogu u našem raspoloženju, spoznaji, tjelesnoj težini, zdravlju kože i tjelesnoj temperaturi", kaže ona.

Zeitlin preporučuje da uzimate najmanje 250 do 500 ml vode prije doručka i pijete je tijekom dana kad god osjetite potrebu. Zeitlin kaže da je ujutro najbolje izbjegavati gaziranu vodu jer je puna mjehurića koji mogu stvoriti lažan osjećaj sitosti.

Pitka voda u bilo koje doba dana za vas je općenito prilično zdrava. Ali zašto je treba piti ujutro?

1. Pomaže u jačanju moždane snage

Ne brinite, ne morate izravno zamijeniti šalicu kave ili matche vodom. Ali prije omiljenog napitka, popijte malo vode. "Jedna od glavnih prednosti je to što voda pomaže mozgu", kaže Zeitlin. Suprotno tome, dehidracija je povezana sa smanjenom budnošću i povećanom mrzovoljom i zbunjenošću. “Dakle, samo iz tog razloga trebali biste započeti dan s velikom čašom vode ”, kaže ona.

2. Može vam pomoći da se pripremite za doručak

"Neki ljudi osjećaju da im čaša vode ujutro 'probudi tijelo' i pripremi ih za doručak", kaže Zeitlin. “Ako ste netko tko nikad ne osjeća glad ujutro i često preskačete doručak, čaša vode ujutro možda vas potakne da promijenite naviku. Klinički je dokazano da uravnoteženi doručak pomaže u poboljšanju ukupnog zdravlja." 

3. Podržava bolje raspoloženje

Dehidriranost nas čini razdražljivima i nervoznima. Jutarnja čaša vode može pomoći da nadoknadimo gubitak tekućine i započnemo dan u boljem raspoloženju.

4. Osvježava kožu

"Ako imate suhu kožu ili ste prethodne noći pili alkohol, voda će vam vratiti zdraviji, mekši i svježiji izgled i osjećaj kože", Zeitlin kaže. "200 do 500 ml vode ujutro može vam pomoći da osvježite kožu."

Izvor: wellandgood