Za zube je opasniji škrob nego šećer
Nutricionistica kaže da je, primjerice, bolje pojesti nekoliko kolača odjednom i oprati zube nego jesti jedan kolač u nekoliko navrata. "Što se hrana bogata šećerima češće unosi, dulja je izloženost zubi niskoj razini kiseline pa brže dolazi do demineralizacije. Stoga je poželjno smanjiti učestalost unosa hrane i pića bogatih šećerima", pojasnila je nutricionistica nastavljajući sa zanimljivom tezom da je za zube opasniji unos hrane bogate škrobom nego šećerom.
"Razlog je duljina izloženosti zubi hrani. Iako npr. bomboni uzrokuju brz porast šećera dostupnih bakterijama, učinak je kratkotrajan. S druge strane, hrana bogata škrobom, primjerice čips, prianja na površinu zuba, dulje se zadržava i na taj način osigurava dostupnost šećera bakterijama, što ima dugotrajan negativni učinak."
Prirodni čistači
Tomu jednostavno doskočite češćim pranjem zubi ili posegnite za prirodnim čistačima. Određene namirnice pružaju zaštitu od karijesa pa ako vam četkica za zube nije pri ruci, grickajte jabuku, mrkvu ili žitarice. Naime, sirovo voće ili povrće zahtijeva snažnije i dulje žvakanje, koje samo po sebi pridonosi boljem čišćenju usne šupljine. Takvim žvakanjem proizvodi se više sline koja štiti zube i smanjuje kiselost u ustima, čime se koči nastanak karijesa. "Hrana koja ne potiče nastanak karijesa uključuje jaja, meso, ribu, većinu povrća, ulja, margarin, maslac, sjemenke i orašasto voće", kaže Vranešić Bender, no pripazite sa sokovima poput narančade ili limunade koji zbog kiselosti mogu uzrokovati eroziju zubne cakline.
Mlijeko i sir smanjuju kiselost u ustima pa ih je pametno jesti na kraju obroka ili u kombinaciji s hranom bogatom škrobom i šećerima. Primjerice, banana dodana žitaricama s mlijekom ili krekeri sa sirom znatno manje potiču stvaranje karijesa nego kad se banane ili krekeri jedu sami.
Jabuka čisti zube i uništava štetne bakterije. Zahvaljujući kalciju i fosforu pozitivno djeluje na izgradnju zubi, a kako je bogata i fluorom, sprječava karijes te jača i štiti zubno meso.
Jogurt bez šećera smanjuje broj bakterija koje uzrokuju loš zadah, propadanje zubi i bolesti zubnog mesa. Smanjuje razinu zubnog plaka i pojavu gingivitisa.
Krušni proizvodi od cjelovitih žitarica i sjemenki djeluju kao prirodni čistači. U slučaju osjetljive zubne cakline ili zubnog mesa, hrskavi kruh i pecivo treba izbjegavati. Moguću upalu izazvanu oštećivanjem treba spriječiti antiseptičkim preparatom za ispiranje usne šupljine.
Jagode su prirodna pomoć za bijele zube jer sadržavaju enzim koji čisti zubne naslage. Napravite pire od jagoda i njime istrljajte zube ili ih jednostavno lagano žvačite. Ali zbog visokog udjela šećera u jagodama nakon jela operite zube.
Kivi obiluje vitaminom C koji blagotvorno djeluje na zdravlje desni i ublažava pojavu parodontne bolesti.
Crni čaj smanjuje količinu nakupljanja plaka na zubima i pomaže u prevenciji karijesa i paradentoze. A prema japanskim zanstvenicima, šalica zelenog čaja na dan smanjuje rizik od ispadanja zubi za oko 20 posto.
Sokovi, primjerice od brusnice, mogu prevenirati bolesti desni jer štite od bakterija. Potražite sok od brusnice bez šećera. Svježi sok od nara sprječava nastajanje zubnog plaka.
Grožđice Oleinska kiselina u grožđicama suzbija razvoj i prianjanje bakterija na zube te tako smanjuje pojavu plaka.
Biljke se od pamtivijeka upotrebljavaju u službi zdravlja, recepti se prenose s koljena na koljeno pa se i danas u priručnicima prirodne medicne savjetuju raznovrsni biljni pripravci. Posegnite prvo za onim najzdravijima, onim iz zemlje. Sljedeće sastojke potražite u pastama za zube, grickajte ih svježe ili napravite oblog
Cimet uništava 50 posto oralnih bakterija i 40 posto onih koje uzrokuju loš zadah. Pijte čaj s cimetom ili žvačite žvakaće gume s tim začinom.
Celer ne samo da čisti zube i prostor između njih te uništava bakterije već je i prirodno abrazivan pa masira desni.
Peršin je snažan osvježivač pa prikriva loš zadah. Pomaže i kod upale zubnog mesa.
Metvica osvježava dah, jača desni, ima antiseptička svojstva i pomaže kod zubobolje.
Kadulja sprečava neugodan zadah. Ta je biljka pogodna za upale sluznica i desni. Grgljajte čaj od kadulje ako imate problema s krvarenjem ili bolnim desnima.
Ružmarin čisti zube i djeluje blagotvorno na desni ublažavajući krvarenje zubnog mesa.
Kamilica ima antiseptička i protuupalna svojstva, a može se upotrijebiti i za ispiranje usta nakon vađenja zubi ili operacije.
Lovor je prema narodnim receptima dovoljno protrljati po zubima za učinak izbjeljivanja i sjaj jer uklanja tamne mrlje. Ima i antibakterijska svojstva.
Aloe vera nježno čisti zube i uništava bakterije pa se preporučuje osobama koje imaju osjetljive desni ili su sklone upalama zubnog mesa.
Čajevac djeluje antibakterijski te pomaže kod gingivitisa i krvarenja desni.