Uz redovno pranje zuba, ispiranje usne šupljine ključno je za održavanje higijene usta. Naime, jednostavan postupak uklanja ostatke hrane i nakupljene bakterije koje uzrokuju zadah.
Pa premda su vodice za ispiranje usta dostupne na svim policama trgovina, njihove agresivne sastojke želimo izbjeći, zbog čega preporučujemo da sami napravite prirodnu vodicu koja eliminira zadah.
Zeleni listići peršina imaju jaku i svježu aromu, a njihova intenzivna zelena boja koja ukazuje na obilje klorofila najbolji je prirodni borac protiv zadaha jer ima antibakterijska svojstva.
Iako se nakon jela preporučuje žvakanje listića peršina, ako namirnice sadrže uzročnike lošeg zadaha, čaj od peršina praktičnija je i djelotvornija metoda za borbu protiv loših bakterija u usnoj šupljini.
Sastojci:
- pola šake svežeg peršina
- ½ litre vode
Priprema:
U lončić ulijte pola litre vode i dodajte isjeckani peršin, a zatim ostavite da se kuha oko pet minuta. Nakon toga napitak procijedite, ohladite i konzumirajte nakon svakog obroka.