400 puta u danu

Smijeh je poput ispusnog ventila: oslobađamo se pritiska, osjećamo olakšanje, a stres i sve što nas opterećuje nestaje, opisuje Kailean Welsh, holistička psihoterapeutkinja. Dodaje kako nas smijanje povezuje s našim autentičnim sebstvom, s našim duhom, podiže nam frekvenciju na razinu koja se inače doseže meditacijom, postajemo otvoreniji, a teškoće s kojima smo suočeni čine nam se lakše rješive. Smijanje je poput lagane tjelovježbe i masaže unutarnjih organa.

Potičući krvotok, poboljšava funkcioniranje srca; podiže razinu antitijela u organizmu, čime jača imunološki sustav. Usto, potiče lučenje endorfina i ostalih hormona koji na prirodan način pozitivno utječu na raspoloženje. I sve te koristi ostaju dugo nakon provale smijeha.

No odrasli se uglavnom ne smiju dovoljno – u prosjeku 15 puta ili čak manje na dan (dok se djeca svakoga dana smiju otprilike 400 puta). To se može ispraviti – a ovo su neki od načina.

Nasmijte se čim se probudite – čim shvatite da ste budni, čak i prije nego što otvorite oči. Odredite raspoloženje dana – i smiješite se drugim ljudima. Smiješak je početak smijeha, a baš poput njega je i zarazan.

Družite se – čak je 30 puta veća vjerojatnost da ćemo se smijati kad smo s drugim ljudima nego kad smo sami. Provodite vrijeme s prijateljima koji se često smiju.
Slušajte druge kako se smiju – smijeh je zarazan: dovoljno je samo čuti da se netko smije kako bi vam se lice ozarilo.

Zabavljajte se – što god da vama to značilo: plešite, vozite bicikl, idite u kino, na koncerte, igrajte se… Igra nas povezuje sa srcem i postajemo poput djece.
Napravite album – prikupite fotografije na kojima se ljudi koje volite smiju. Uz slike opišite smiješne detalje ili šaljive anegdote. Uz takav ćete album uvijek iznova moći doživjeti posebne trenutke s prijateljima i obitelji.

"Olabavite" – prestanite se doživljavati smrtno ozbiljno. Učinite li pogrešku, u njoj gledajte smiješnu stranu (a ne izvor samokritike). Na mjesto gdje ćete je često vidjeti stavite sliku koja će vam izmamiti osmijeh.

Napravite listu dobrih stvari – navedite sve što je dobro u vašem životu: vjerojatno ćete biti iznenađeni koliko ste divnih stvari stavili na popis. Primijetite ih i cijenite. Zahvalnost će vas udaljiti od negativnosti te otvoriti za nova pozitivna iskustva.