SMEĐI ŠEĆER Rašireno je vjerovanje da je smeđi šećer idealna i zdrava zamjena za bijeli. No svaki smeđi šećer je monosaharid, jednostavan šećer koji brzo ulazi u krv i poremećuje razinu glukoze u krvi, za razliku od složenih šećera iz žitarica koji postupno prolaze proces probave i stabiliziraju razinu šećera u krvi. Ako pak ne možete izbjeći smeđi šećer, dobro je znati da je najkvalitetniji smeđi šećer rapadura – dobiva se isparavanjem soka šećerne trske, procesom u kojem je sačuvana većina minerala i vitamina.
MED Prirodniji je izvor slatkog okusa od bijelog šećera, ali ipak se ne smatra uravnoteženim izvorom slatkog okusa jer sadržava jednostavne šećere, pa brzo ulazi u krvotok i također remeti razinu šećera u krvi. Od svih zaslađivača med ima najviše kalorija. Najbolje ga je upotrebljavati za zaslađivanje čaja.
RIŽIN I JEČMENI SLAD Najzdraviji su među zaslađivačima, a rade se od isklijalih zrna žitarica. Izgledom najviše podsjećaju na med, ali su blažeg okusa i, za razliku od meda, sadržavaju složene šećere (polisaharide). Sadržavaju i vitamin B.
AGAVIN SIRUP Pravi se od kaktusa agave. Sporo se prerađuje u organizmu pa ne podiže razinu šećera u krvi. Idealan je za zaslađivanje laganih deserata poput pudinga i krema.
Čime zamijeniti bijeli šećer
Poznata hrvatska promotorica zdravog življenja i vlasnica Makronove, Jadranka Boban Pejić, u svojoj kuharici Prirodno i slatko piše i o vrstama zaslađivača kojima možemo zamijeniti rafinirani bijeli šećer
Još iz kategorije