Postoji nekoliko mitova o hodanju pa tako jedan od njih kaže da se hodanjem, ako njime želimo učiniti nešto za svoje zdravlje, moramo „pošteno“ izmoriti, baš kao i s bilo kojim drugim sportom odnosno vježbanjem. Ne moramo hodati najmanje pola sata do sat da bi sagorjeli kalorije, kažu stručnjaci. Već je pješačenje od 10 do 15 minuta triput na dan dovoljno, čak i korisnije od 30-minutnog vježbanja odjednom, jer će još i više utjecati na snižavanje krvnog tlaka i razinu šećera u krvi.

Nije potrebno, osim toga, opterećivati se s „razvikanih“ 10.000 koraka, koliko je dnevno navodno nužno najmanje prohodati da bi od hodanja bilo neke koristi. Ako se opterećujemo brojkama, i često ne uspijemo dostići zadani broj koraka, naša će motivacija slabjeti. Zato je bitno hodati bez prebrojavanja prijeđenih kilometara ili koraka. Hodati treba bez bilo kakvih opterećenja, pa tako i bez razmišljanja o tome trebamo li se negdje, hodajući, uspeti, odabrati neku težu rutu i slično.

Hodanje, kakvo god bilo, može biti korisnije i od trčanja, pokazala je studija s Lawrence Berkeley National Laboratoryja. U njoj je tijekom šest godina sudjelovalo gotovo 50 tisuća ispitanika, te je zaključeno kako trčanje smanjuje rizik od visokog tlaka za 4.2 posto, visokog kolesterola za 4.3 posto, a dijabetesa za 12 posto. Uz jednak broj sagorivenih kalorija, hodanje rizik od visokog tlaka smanjuje za 7.2 posto, visokog kolesterola za sedam posto, a dijabetesa za također 12 posto.

Sportskim hodanjem do vitalnosti

Nordijsko hodanje - aktivnost za tijelo i imunitet