IARC je zaključio kako nije problem u kavi, za koju se smatralo da sama po sebi može uzrokovati karcinom, već u temperaturi tog napitka. Visoke temperature, iznad 65 stupnjeva celzijevih su, pojašnjava se u zaključku IARC-a, najvjerojatnije krive za nastajanje karcinoma jednjaka, što znači da bi svaki vrući napitak – kavu, čaj, ali i jela poput juha i sličnog, prije prvog gutljaja odnosno zalogaja trebalo malo ohladiti.

U državama poput Kine, Turske, Irana ili Južnoj Americi, vrući se napitci tradicionalno ispijaju na temperaturama oko 70 stupnjeva te su studije pokazale da rizik obolijevanja od raka jednjaka raste s porastom temperature napitka, a nastaje oko 65 stupnjeva. IARC je još  prije 25 godina kavu svrstao među tvari koja bi mogla uzrokovati karcinom, no do sada joj tolika „krivica“ nije dokazana, štoviše, pokazalo se da kava može imati i zaštitni efekt kad su u pitanju obolijevanje od raka crijeva ili bubrega, što, međutim, nije u potpunosti potvrđeno.