Jeste li u toksičnom odnosu ili partner prolazi kroz krizu: Kako pomoći i spasiti vezu

Kada se partner suočava s psihološkom krizom, to može predstavljati velik izazov za vezu, ali ne mora automatski značiti da je riječ o toksičnom odnosu

Shutterstock

Psihološka kriza obično podrazumijeva stanje duboke emocionalne uznemirenosti ili disbalansa u kojem se osoba ne može nositi sa svakodnevnim obavezama na uobičajen način. Ovi trenuci često izazivaju osjećaj preopterećenosti, anksioznosti, depresije ili beznađa. Kada jedan partner prolazi kroz takvo stanje, veza može postati napeta, jer se mijenja način na koji par komunicira, dijeli odgovornosti i emocionalno povezuje.

Međutim, to što se vaš partner suočava s teškom situacijom ne znači automatski kako je riječ o toksičnom odnosu. Jer, takvi se odnosi karakteriziraju obrascima manipulacije, nepoštovanja, emocionalnog ili fizičkog zlostavljanja te kroničnog nezadovoljstva. Ako partnerova kriza ne uključuje ovakvo ponašanje, nego je jednostavno rezultat osobnih poteškoća, važno je odvojiti krizne trenutke od trajnih obrazaca zlostavljanja ili manipulacije.

Način na koji se komunicira tijekom kriznih razdoblja ključan je za očuvanje veze i podršku partneru. Psiholozi se slažu da je otvorena, empatična i nenasilna komunikacija od iznimne važnosti. Kada partner prolazi kroz teško razdoblje, važno je da druga osoba ostane emocionalno dostupna, slušajući bez osuđivanja i nudeći podršku na način koji ne pogoršava krizu. Aktivno slušanje jedan je od najvažnijih aspekata podrške u ovakvim situacijama. To znači biti prisutan u trenutku, usredotočiti se na ono što partner govori te pokazati razumijevanje i empatiju. Osobe u krizi često osjećaju da ih nitko ne razumije, pa čak i sama spremnost na slušanje može imati ogroman utjecaj na njihovo emocionalno stanje.

Međutim, važno je ne upasti u zamku spašavanja partnera. Psiholozi upozoravaju kako pokušaji "popravljanja" partnerovih problema mogu dovesti do osjećaja frustracije kod obje strane. Umjesto toga, bolje je pružiti podršku kroz prisutnost i ohrabrivanje, dok partner traži profesionalnu pomoć ili sam pokušava riješiti probleme. Partner koji prolazi kroz psihološku krizu treba vrijeme i prostor za vlastiti oporavak, a preuzimanje odgovornosti za njihov emocionalni teret može dovesti do iscrpljivanja i neravnoteže u vezi.

Kako podržati partnera bez ugrožavanja sebe

Dok pružate podršku partneru u krizi, također je važno voditi računa o vlastitim granicama i mentalnom zdravlju. Suživot s nekim tko se suočava sa psihološkom krizom može biti emocionalno zahtjevan i ponekad iscrpljujući. Zato je važno postaviti jasne granice kako biste izbjegli prekomjerno emocionalno opterećenje.

Jedan od ključnih savjeta psihologa u ovakvim situacijama jest briga za vlastitu emocionalnu dobrobit. To uključuje traženje podrške od prijatelja, obitelji ili stručnjaka, uzimanje vremena za sebe te pronalaženje načina za opuštanje i regeneraciju. Samo ako se osjećate emocionalno stabilno, možete biti učinkovita podrška svom partneru.

Također, pomaže i poticati partnera u potrazi za stručnom pomoći. Iako podrška iz veze može biti iznimno važna, stručna pomoć psihoterapeuta ili savjetnika može biti ključna za rješavanje dubljih psiholoških problema. Ponekad je najvažnija uloga partnera u kriznim situacijama upravo poticanje voljene osobe da potraži odgovarajuću profesionalnu pomoć.

Prepoznavanje kada je veza zaista toksična

Iako kriza sama po sebi ne znači da je veza toksična, postoje slučajevi kada kriza može otkriti dublje probleme u vezi koji su možda prije bili skriveni. Ako partner koristi svoju krizu kao izgovor za nepoštivanje, zlostavljanje ili manipuliranje, tada to može ukazivati na toksičan obrazac. Primjerice, ako partner sustavno odbija odgovornost za svoje postupke, krivi vas za svoje emocionalne probleme ili vas izolira od prijatelja i obitelji, to može biti znak toksične veze.

U takvim situacijama, važno je postaviti jasne granice i potražiti pomoć, bilo kroz savjetovanje za parove ili vlastitu terapiju. Ako partner pokazuje volju za rad na sebi i vezi, tada se čak i duboki problemi mogu riješiti kroz otvorenu komunikaciju i terapiju. No, ako su obrasci zlostavljanja prisutni, potrebno je razmisliti o vlastitoj sigurnosti i dobrobiti.

Suočavanje s partnerom koji prolazi kroz psihološku krizu nije jednostavan zadatak, ali ne mora automatski značiti da je veza toksična. Ključ je u otvorenoj, empatičnoj komunikaciji, postavljanju granica i traženju stručne pomoći kada je potrebno. Iako krizna razdoblja mogu staviti vezu na kušnju, mogu biti i prilika za jačanje odnosa kroz međusobnu podršku i razumijevanje.
Svaki odnos je jedinstven, i važno je prepoznati kada je partner u stvarnoj potrebi za podrškom, a kada su prisutni dublji problemi koji zahtijevaju rješavanje. U oba slučaja, samosvijest, postavljanje granica i traženje pomoći ključni su za održavanje zdrave veze.