"Razgovori koje vodite sami sa sobom imaju izravan utjecaj na to kako se osjećate i kako se ponašate. Ako vam je samogovor ispunjen sumnjom, oštrim kritiziranjem i predviđanjima katastrofa, bit će vam teško ostvariti svoje ciljeve", upozorava psihoterapeutkinja i licencirana socijalna radnica Amy Morin.

Srećom, dodaje, ne morate dopustiti da vas pesimističan pogled na svijet ili zloslutni unutarnji monolog zarobe – možete uvježbati svoj mozak da misli drukčije. Time se mozak mijenja (što su potvrdila i snimanja magnetnom rezonancom); upravo zato mnogi terapeuti primjenjuju kognitivno-bihevioralnu terapiju kako bi ljudima pomogli da ostvare dugotrajnu promjenu, objašnjava psihoterapeutkinja. Iz spomenute terapije možemo primijeniti tri načina uvježbavanja mozga da misli drukčije kako bismo se riješili kontraproduktivnog načina mišljenja.

Preformulirajte svoje kontraproduktivne misli

Misli kao što su "Ovo nikad neće uspjeti" ili "Stvarno sam idiot, uvijek sve upropastim" štete jer negativna predviđanja obično postanu samoispunjavajuća proročanstva. Usto, pretjerivanje s negativnim mislima sprječava vas da poduzmete pozitivnu akciju, upozorava A. Morin. Dobro je to što na takve misli možete odgovoriti mnogo realističnijim izjavama.

Kad, primjerice, mislite "Nikad me nitko neće zaposliti", podsjetite se na ovo: "Nastavim li tražiti posao, povećavam svoje šanse da se zaposlim." Ili, kad mislite "Ovo će biti katastrofa", potražite načine na koje će vaša nastojanja donijeti uspjeh, a potom oblikujte uravnoteženiju izjavu kao što je "Postoji vjerojatnost da ovo neće uspjeti, ali također postoji vjerojatnost da bih mogao/mogla uspjeti", savjetuje psihoterapeutkinja.

Dokažite da ste u krivu

"Vaš vam mozak katkada laže", upozorava A. Morin. "Stoga, kad vam kaže kako je nemoguće da će vas promaknuti ili da nikad nećete biti u stanju smršavjeti 5 kg, na to gledajte kao na izazov." A izazov se sastoji u tome da, primjerice, napravite još jedan korak iako ste uvjereni kako ste previše iscrpljeni da nastavite ići dalje; da se nastavite prijavljivati za promaknuće iako vaš mozak inzistira na tome da vam je ono nedostižno. "Svaki put kad uspješno dokažete da su vaša negativna predviđanja pogrešna, uvježbavate svoj mozak da se vidi u drukčijem svjetlu", objašnjava A. Morin. S vremenom će vaš mozak početi točnije gledati vaša ograničenja kao i vaše sposobnosti.

Stvorite osobnu mantru

Razmotrite obrasce svojih negativnih misli: obraćate li se sebi uvredljivim riječima ili sami sebe odgovarate od stvari za koje mislite da neće uspjeti? Identificirajte te obrasce, a zatim stvorite osobnu mantru kojom možete odgovoriti na te negativne poruke.

Primjerice, "Ostvari to", "Daj sve od sebe", "Učini najbolje" – ponavljanjem takvih izjava utišava se negativnost, a s vremenom ćete u njih vjerovati više nego u nezdrave stvari koje ste govorili sebi, kaže A. Morin i naglašava: "Kao i bilo koja nova vještina, uvježbavanje mozga da misli drukčije zahtijeva dosta vremena. No što ćete više prakticirati realistično razmišljanje, to ćete više izgraditi mentalni mišić. Usto, moguće su fizičke promjene mozga koje će vam dugotrajno pomagati da mislite na drukčiji način."