Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi odnosi počinju i završavaju - ovdje?

Eve Eschner Hogan stručnjakinja je za odnose i autorica nekoliko knjiga. Ona nudi savjete, alate i vještine koji nam pomažu stvoriti zdravije, skladnije i čvršće odnose, kako s članovima obitelji, tako i s partnerom te kolegama. ...

 žena ogledalo ljubav prema sebi Izvor: Shutterstock

Kozmička ironija

Ususret Valentinovu pokazatelje ljubavi često tražimo izvan sebe - u čokoladama, čestitkama, cvijeću, darovima i ostalim znakovima pažnje. Nažalost, bez obzira na svu ljubav koja se nalazi oko nas, ako ne volimo sami sebe, nećemo je moći primijetiti ni vjerovati u nju kada nam je dana.

Tuđa ljubav ne može ispuniti prazninu stvorenu vlastitim osjećajem nedostatka. Kozmička ironija je u tome što ljubav ne možemo primiti ako je već ne posjedujemo. Stoga, budući da nam se približava Valentinovo, idealno je vrijeme da promotrite vezu koju imate sa samima sobom.

Odraz u ogledalu

Kada sam išla na svoju prvu radionicu osobnog rasta, prije 20 godina, radili smo jednu vježbu koju želim da isprobate:

Zatvorite oči i zamislite da gledate svoj odraz u ogledalu. Pogledajte se duboko u oči i kažite: "Volim te i prihvaćam takvu kakva jesi". Promatrajte reakciju svoje slike u ogledalu. Kako se osjeća kada joj izjavite ljubav?

Kakva je bila vaša reakcija na ovu vježbu? Ugodna ili neugodna? Jeste li je bili voljni izvesti?

Prilika za promjenu

Kada sam je ja prvi puta izvela, bila sam vrlo iznenađena. Moj odraz u zrcalu zakolutao je očima i sarkastično rekao: "Aha, vjerujem ti". Sve do tog trenutka nisam bila svjesna svog problema sa samopouzdanjem. Nekima će ova vježba sigurno biti ugodna, a drugima može biti bolna. No, kakvi god osjećaji bili, oni su blagoslov.

Ako vam je ovo iskustvo bilo bolno, vaš dar je spoznaja da se trebate pozabaviti samopouzdanjem. Ja sam svoju spoznaju prihvatila kao priliku da nešto promijenim. Počela sam proučavati, vježbati i primjenjivati tehnike i filozofije koja će mi pomoći povećati samopouzdanje. Ono što je u početku bila bolna spoznaja pretvorilo se u put ostvarenja moje životne svrhe.

Od ovog Valentinova, radite navedenu vježbu ispred pravog ogledala, svakog jutra i svake večeri. Pogledajte se u oči, recite si što vam se sviđa, što volite, čemu se divite i zašto se cijenite. Na kraju si recite da se volite. Navikli smo sve promatrati površno - svoju odjeću, kosu, tijelo - i biti kritični prema onome što vidimo. Vrijeme je da se s ljubavlju zagledate u vlastite oči. Radite vježbu sve dok kritičnost ne nestane i nježnost vam ne prijeđe u naviku.

Vaša energija otkriva vaše osjećaje

Nisko samopouzdanje nije privlačna osobina. Bilo da upoznajete nove ljude ili stvarate čvršće veze s onima koje već poznajete, imat ćete veću prednost kada ste svjesni svojih vrlina. Ako niste zadovoljni sa sobom, vaše riječi i energija otkrivaju kako se osjećate, a time odbijate ljude koje želite privući ili privlačite one koji vas žele kontrolirati ili manipulirati vama. Vježbajte pred zrcalom priznavanje svojih vrlina i drugi će vas doživljavati pozitivnije, a tada ćete lakše privući pravog partnera.

Dok se gledate u oči, upoznat ćete drugu stranu sebe koja se nalazi iza tjelesnog bića koje ste navikli vidjeti u zrcalu. Kao što izreka kaže: "Oči su ogledalo duše". Kada nas u razgovoru sugovornik ne gleda u oči, odmah pomislimo da nešto nije u redu ili da nam laže. Ne osjećamo povezanost. No rijetko se sjetimo uspostaviti takvu povezanost na razini duše sa samima sobom. Upravo ovdje počinju zdraviji odnosi.

Izvor: spiritualityhealth.com

Najnovije