Vi niste svoje misli

U prosjeku dnevno imamo između 50.000 i 70.000 misli. One se kreću između onih svakodnevnih poput – Moram kupiti mlijeko, preko važnih kao što je – Volim te, pa do autodestruktivnih – Nisam dovoljno dobar... Svaka nam se naša misao čini logična. Ali kada pogledamo duge obrasce moždane aktivnosti, postaje nam jasno da naše misli mogu biti nestabilne i često promjenjive, pa i proturječne, ovisno o kontekstu. Ipak mi smo skloni oblikovati naše identitete na temelju onoga što mislimo. Rezultat toga je raspršen doživljaj sebe koji se "okreće kako vjetar puše".

Ali vi niste svoje misli. Vi ste svijest (ocean) iz kojeg vaše misli (valovi) izranjaju. Ljudski kapacitet za mišljenje (premda sjajan u odnosu na druga živa bića) izuzetno je podložan pogreškama. Kognitivna pristranost, pogrešne pretpostavke, dezinformacije, ego i ograničena uvjerenja samo je nekoliko obrazaca nezdravih misli koje ometaju naše prosudbe.

"Mislim, dakle postojim", rekao je René Descartes u 17. stoljeću. No suvremena znanost i psihologija otkrile su dublju istinu o načinu na koji razmišljamo: "Postojim, dakle mislim".

Kontroliranje misli je prvi korak prema sretnijem i zdravijem umu. Ovih pet savjeta pomažu povećati produktivno razmišljanje, a mentalno čavrljanje smanjiti na minimum.

1. Ne poistovjećuj se sa svojim umom. Budi promatrač.
Umjesto da reagirate na sve što mislite, postanite nepristrani promatrač svojih misli. Kada se negativne misli pojave, recite, "Zanimljivo je da to mislim". Kada se pojave pozitivne misli, recite, "Zanimljivo je da to mislim". Kao nepristrani promatrač svojih misli, vi zadržavate kontrolu i ne reagirate. Ne poistovjećujete se s valovima. Vi ste ocean: miran i nepokretan.

2. Meditirajte
Meditacija nije samo za redovnike i gurue. Direktori tvrtki, poduzetnici i umjetnici koriste "svjesno nemišljenje" da bi dosegli više razine kreativnosti i uspjeha. Dvadeset minuta meditacije svaki dan pomaže da se svi aspekti vašeg života poslože kako treba. Izlazak iz kuće bez meditacije je poput izlaska iz kuće bez cipela ili mobitela, samo još gore.

"Meditacija, više od bilo kojeg drugog čimbenika, razlog je za uspjeh koji sam ja postigao", rekao je Ray Dalio, osnivač Bridgewater Association, najvećeg svjetskog hedge fonda koji upravlja s više od 150 milijardi dolara globalnih ulaganja.

3. Usredotočite se na priču koju želite živjeti
Znali to ili ne, svaka osoba ima važnu misiju koju treba ispuniti u životu. Nered u umu u tome nas ometa. Ono u što usmjeravamo svoju pažnju postaje naša stvarnost, stoga je izuzetno važno odlučiti koju svrhu želimo ispuniti i usmjeriti pažnju u smjeru priče koju želimo živjeti.

4. Naš um je vrt. Izbacite štetnike iz njega
Misli su virus i mnogi ljudi su bolesni. Važno je zaštititi um od negativnih mišljenja i dezinformacija, posebno u uredima punim stresa i gusto naseljenim gradovima. Vaš um je vrt. Bez čvrste ograde, u njega ulaze životinje i uništavaju usjeve. Izbjegavajte destruktivne utjecaje negativnih mišljenja i dezinformacija. Držite životinje podalje od njega.

5. Spoznajte razliku između ega i Višeg Ja
Vaš ego je vaša niža, životinjska priroda. Njegova mantra je strah i preživljavanje. Ego govori vrlo glasno i teško ga je ignorirati. Nasuprot tome, vaše Više Ja je vaša mudrost, stvaralaštvo i intuicija. Ono je Kozmička stvaralačka svijest kanalizirana kroz vas. Više Ja govori vrlo tiho i teško ga je čuti. Slušajte pažljivo Više Ja (i izbacite ego). To će stvoriti zdraviji, sretniji um. Poanta je: više slušajte, manje reagirajte.

www.huffingtonpost.com