„Nikad nemoj propustiti dobru priliku da zašutiš.”
- Will Rogers

Suosjećanje je najbolji savjet

Šutnja je bolja od davanja netraženog savjeta. Ona vas prebacuje iz uloge junaka u pomagatelja fokusiranog na slušanje i razumijevanje onoga što se događa u umu druge osobe.

Bolje je biti dobar slušatelj nego davati savjete koje nitko ne prihvaća. Najbolji savjet je suosjećanje s osobom kojoj je potrebna pomoć. Vježbati „ući u kožu druge osobe” bolje je nego nastojati da ona uđe u vašu.

Davanje savjeta je intimno. Neovisno o tome dajete li povratnu informaciju o tome kako vaš kolega obavlja svoj posao, ili da li bi vaš prijatelj trebao dati otkaz, to je važnije nego što mislite. Komentiranje ponašanja osobe i njenih emocija može se okarakterizirati kao osuđivanje.

Izbjegnite rečenice koje počinju: "Da sam ja na tvom mjestu..."

Empatija je najvažnija za povezivanje s ljudima jer ih ne dovodi u obrambeni položaj i ne rezultira prestankom slušanja. Kada vam prijatelj povjeri svoje probleme i dvojbe, izbjegnite rečenice koje počinju: „Da sam ja na tvojem mjestu...”. Svaka osoba je jedinstvena. Isti savjet dan dvjema različitim osobama dovest će do različitih reakcija. Nemojte pretpostavljati da drugi doživljavaju život i gledaju ga kroz iste naočale kao vi.

Vaša uloga nije nametnuti svoju perspektivu, već pomoći osobi da pronađe rješenje koje je za nju najbolje.

Slušanje zahtijeva otvorenost. Čak i ako šutite, ne možete pomoći osobi ako u sebi sudite njenim emocijama ili ponašanju. Postavljanje pitanja i slušanje bez prekidanja može pomoći i vama i drugoj osobi da bolje razumijete u čemu je zapravo problem.

Izvor: www.medium.com