Iskrena i vjerodostojna

Poput mnogih umjetnika i slikara, Frida Kahlo napravila je iznimna djela na temelju svojih iskustava intenzivne boli i patnje, što kao reakcija na njeno osakaćeno tijelo nakon autobusne nesreće, a što zbog burne veze s njenim mentorom i kolegom slikarom Diegom Riverom.

Patnju je nosila s velikim dostojanstvom i nepokolebljivom iskrenošću, otvoreno - kao i mnoge druge umjetnice autoportreta i fotografkinje 20. stoljeća - s ranjivošću i nevinošću istinske ženstvenosti koja joj je davala veliku vjerodostojnost i integritet.

Njen slikarski stil, poznat kao primitivan, pristaje uz tu iskrenost i upravo zbog toga jedinstvenog istraživanja ljudske krhkosti kakvu je i ona imala, u njenim slikama i fotografijama, kao i njenim citatima, vjerojatno ima mnogo toga što možemo naučiti o umjetnosti smrtnosti.

Jedan od citata Fride Kahlo koji nas nadahnjuje na životnom putovanju.

"Bila sam uvjerena da sam ja najčudnija osoba na svijetu, ali onda sam razmišljala, ima toliko puno ljudi na svijetu, mora postojati netko kao ja, tko se na isti način osjeća bizarno i manjkavo kao ja. Zamišljala bih je, kako postoji negdje i misli na mene. Pa, nadam se da postojiš i čitaš ovo i znaj da je točno, ja sam ovdje i jednako sam čudna kao i ti."

Svi smo mi u istom čamcu, nema stvarne razlike među nama, svi smo Jedno. Svi možda mislimo da nešto nije u redu s nama u nekim trenucima života. Jedina barijera među nama (i u tome nužna za neke aspekte života) je ovo ostvarenje sebe i drugih. Kroz umjetnost i svjesnost možemo shvatiti da nismo sami i da nema razlike među nama. Nikada je nije ni bilo.

Izvor: www.fractalenlightenment.com